ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Solidaritat STAP
ASHDA
AFGANISTAN desembre 2000
Afganistan viu la pitjor crisi humanitària dels últims anys


NOTA DE PREMSA

Afganistan viu en l'actualitat la pijtor crisi humanitària dels últims anys. Milers d'afganesos estan fugint cap al Pakistan per la manca de menjar i la intensificació de la guerra entre els talibans i la facció fonamentalista de l'Aliança del Nord. Uns 120.000 afganesos han arribat durant els últims quatre mesos al Pakistan, i ara uns 750 travessen la frontera cada dia. L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) declara que aquesta és l'onada més important de refugiats afganesos cap al Pakistan que hi ha hagut en els últims anys, i es troba desbordat.

La majoria dels refugiats es concentren als voltants de la ciutat de Peshawar, a la província nord oest del Pakistan. L'ACNUR no disposa d'infraestcrutures per atendre'ls i s'instal·len amb tendes de plàstic als camps de refugiats que ja existien a la zona des de mitjan els vuitanta. La situació és especialment crítica als camps de refugiats de Jalozai i Shamsthatu. No hi ha aigua potable, menjar ni assistència mèdica, i els refugiats han de suportar temperatures molt baixes. Setenta nens ja han mort de fred.

L'ACNUR ha fet una crida als governs occidentals perquè ampliïn el pressupost d'aquest any destinat als refugiats afganesos, però no ha rebut resposta. ONG locals intenten atendre els refugiats i demanen mantes i medicaments. Les dues catalanes que van viatjar a l'Afganistan l'estiu passat fent-se passar per afganeses, l'escriptora Anna Tortajada i la periodista Mònica Bernabé, han criticat la "passivitat" i el "mutisme" internacional sobre aquest tema, i han promogut una campanya d'ajuda d'emergència per als refugiats afganesos a Catalunya. L'associació Assistència Humanitària per a les Dones i Nens de l'Afganistan (HAWCA) -germana d'una organització afganesa del mateix nom- ha obert un compte corrent per a donacions:
(la Caixa 2100 3337 61 2200072031).

Els diners es destinaran a un programa d'alimentació als camps de refugiats de Jalozai i Shamshatu, i a la compra de mantes.

Els refugiats fugen de l'Afganistan per la intensificació de la guerra entre els talibans i l'Aliança del Nord, que lluiten al nord. A més, el país viu la pitjor sequera dels últims trenta anys. Fa més de dotze mesos que no plou, els camps de cultiu són ara terres ermes i la població no té res per menjar. A banda dels refugiats que fugen cap al Paksitan, dins de l'Afganistan hi ha prop de mig milió de desplaçats. Per aquesta raó, l'ACNUR preveu que l'allau de refugiats continuarà durant les pròximes setmanes.

Més informació:

Informes recents de l'ACNUR
www.unhcr.ch
Webs de les organitzacions afganeses www.hawca.itgo.com
www.rawa.org
Per a fotografies :
www.rawa2.stellarhouse.com/gallery.htmlL'Associació per a l'Assistència Humanitària de les Dones i els Nens de l'Afganistan (HAWCA-Catalunya) té els següents objectius:

· Denunciar la situació de la població a l'Afganistan i dels refugiats afganesos a Pakistan i exercir pressió per tal d'aconseguir el restabliment d'un govern democràtic a l'Afganistan.
· Donar recolzament econòmic als projectes humanitaris de l'organització humanitària afganesa HAWCA (Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afghanistan).
· Crear una xarxa que permeti coordinar, unificar i canalitzar els esforços d'entitats, persones, institucions i organitzacions interessades en treballar o col·laborar en qualsevol dels objectius de l'associació.

ASHDA - notíciesnotícies

Desplaçats
Execució pública d'una dona afganesa
Imatges brutals

www.unhcr.ch
HAWCA - Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afghanistan
Rawa Photo Gallery
Resolució de RAWA sobre els atacs terroristes als EEUU


Mònica Bernabé és periodista andreuenca
L'Anna Tortajada ha escrit un llibre sobre el viatge d'ella i la Mònica a l'Afganistan
"El crit silenciat"
Barcanova

un dels Buda abans de la destrucció02/03/01

Els taliban comencen a destruir les estàtues d'Afganistan
El ministre d'Informació i Cultura d'Afganistan, Qudratullah Jamal, ha anunciat que el règim taliban ha començat la destrucció sistemàtica de totes les estàtues existents al país. Els talibans compleixen així l'ordre dictada pel 'cap dels talibans', el mul·là Muhamed Omar, que es recolza en una 'interpretació' molt estricta de l'Alcorà.
Afganistan ocupa un extens territori amb una gran riquesa escultòrica. Entre les estàtues que seran destruïdes s'hi troben els dos grans budes preislàmics de la província de Bamiyan, els més grans del món amb més de 50 metres d'alçada.
En aquesta pàgina es poden consultar imatges i un article sobre els Budes de Bamiyan. Aquí podeu veure fotografies de les dues grans imatges de Buda. Per últim, es pot ampliar la informació sobre la destrucció d'estàtues aquí, i sobre Afganistan i els seu patrimoni aquí.

vilaWeb

Solidaritat STAP

inici pàgina

WEB STAP - Pàgina Inici
webstap@sant-andreu.com
Tornar