habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La falta de pisos assequibles a BCN omple el mercat de baixos i locals - Patrícia Castan
El Periódico 08/11/04


Els efectes de la bogeria immobiliària // ELS ABUSOS
• Els inversors ofereixen immobles minúsculs per a joves i parelles que busquen primera vivenda.
• Centenars de residències no tenen cèdula d'habitabilitat i s'usen com a domicili il.legalment.


Qui té un habitacle de 15 metres quadrats a Barcelona, té un tresor, si s'ha de jutjar per la nova oferta immobiliària de la ciutat. El constant augment dels preus ha provocat l'entrada en el mercat immobiliari de centenars de baixos, estudis-àtic, i altres minúscules modalitats de vivenda que en molts casos no tenen cèdula d'habitabilitat i resulten fins i tot insalubres. Tant en aquests casos com en els legals, la venda acostuma a anar precedida d'una posada al dia que els converteix en "lofts de disseny" amb preus que poden superar els 6.000 euros per metre quadrat.

L'auge d'aquest tipus d'oferta ha estat possible gràcies als joves i a les parelles que intenten adquirir la seva primera vivenda, però amb un pressupost, amb un màxim entre 120.000 i 180.000 euros (20 a 30 milions de pessetes), que els impossibilita trobar res millor. El principal problema és que en molts casos no estan registrats com a vivenda, i al no tenir permís d'habitabilitat no poden accedir als préstecs hipotecaris corrents. Aquest problema financer, que acaba en estafes o bé complica la venda, fa que part d'aquests immobles caiguin en mans d'inversors que els posen en el mercat de lloguer. D'aquesta manera, sempre resulten habitats, encara que residir-hi sigui il.legal.

A MEITAT DE PREU
L'expert Josep Lluís Ferrer, cap de compres i vendes de Forcadell, destaca que comprar "sense reconvertir" --és a dir, sense aconseguir el canvi d'ús-- suposa pagar el 50% del que costaria en cas de ser qualificat de vivenda, sempre que estigui sense rehabilitar. Aquest enorme marge de benefici propicia que molts inversors apostin per immobles d'aquesta mena, que fa uns quants anys no tenien demanda. Si no s'aconsegueix el canvi de qualificació, el més habitual és que es lloguin o es venguin a algú que no necessiti una gran hipoteca. En qualsevol cas, l'inversor sempre aposta per una reforma econòmica però aparent, que minimitzen els problemes de l'habitacle.

El comprador veu un lavabo modern, una cuina americana nova i altres reclams que solapen la falta de llum, de ventilació i de serveis que ofereix el pis, ja que tot acaba sent elèctric.

CIUTAT VELLA
Ferrer destaca que Ciutat Vella és la gran trinxera de locals reconvertits, encara que els nous lofts també proliferen a l'Eixample dret, Sant Martí i altres zones. L'especialista afirma que bona part dels nous compradors segueixen molt preocupats per la ubicació, i "es resignen a comprar baixos" o pisos molt alts sense ascensor (que en un altre temps van ser zones comunes o les golfes on vivien els porters).

L'analista i professor d'Economia de la Universitat de Barcelona Gonzalo Bernardos apunta que la bogeria immobiliària en què s'ha sumit Barcelona ha portat la gent "a viure en qualsevol lloc que pugui pagar". Per aquest motiu, augmenta la demanda (i l'oferta) de pisos de 30 metres quadrats, tot i que proporcionalment el metre quadrat resulta molt més car que en vivendes més grans. "El principal sorprès és l'intermediari al veure el que està disposat a pagar el comprador", diu Bernardos. Segons el seu parer, encara que per a la vivenda definitiva prima la localització, en el cas de la primera vivenda la gent jove pot estar disposada a canviar de barri per un preu més assequible.

L'economista alerta que en aquesta recerca d'espais barats els compradors són fàcilment enganyats si desconeixen les complicacions que pot suposar un canvi d'ús --moltes vegades impossible per la ubicació o la falta de ventilació-- o bé s'instal.len en immobles "insalubres", gairebé sense finestres i en molts casos amb problemes com humitats o goteres.

A Sants, una API afirma que cada setmana taxa diversos locals, sempre interiors, que en ocasions no arriben als 20 metres. Els que tenen papers es venen. Sempre.



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP