habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Els pisos que es faran a les casernes de Sant Andreu divideixen el veïnat - David Marin
El Punt 25/02/04

Alguns aposten per habitatges protegits i altres no volen que tots siguin blocs socials

Les casernes de Sant Andreu s'han convertit en un gran solar desert al voltant del qual conviuen opinions diferents.
Les associacions de veïns de Sant Andreu i Sant Andreu Nord volen que s'aprofiti el miler de pisos que s'hi poden fer
com a habitatge protegit. En canvi, la plataforma que empenyia el desallotjament dels immigrants
no vol de cap manera un complex de blocs socials i veu bé que la meitat siguin de preu lliure.
Uns i altres han convocat actes per als pròxims dies.

El que uns i altres difícilment podran canviar és la decisió del Ministeri de Defensa, amb l'acord de l'Ajuntament de Barcelona, de vendre els terrenys al Consorci de la Zona Franca. L'Ajuntament, el ministeri i el Consorci ho van formalitzar fa deu dies i encara no volen avançar què és exactament el que es farà als terrenys perquè diuen que això s'està estudiant. El que sí que inclou l'acord és que la meitat dels pisos -en total hi caben un miler d'habitatges- se sotmetran a algun tipus de protecció oficial. El Consorci de la Zona Franca, doncs, podrà vendre la resta a preu de mercat.

Aquest desenllaç agrada a uns i irrita els altres. Les associacions de veïns de Sant Andreu i Sant Andreu Nord han promogut una plataforma amb altres entitats -grups juvenils, associacions culturals i alguns col·lectius de comerciants- per reclamar que la totalitat dels habitatges de les casernes siguin de titularitat municipal i de lloguer barat. Van engegar la campanya just abans de la venda al Consorci de la Zona Franca, però ara no aflueixen. Al contrari. Han convocat una manifestació per tot Sant Andreu per al pròxim 6 de març. Una demostració de força en col·laboració amb la FAVB per tal de subratllar la necessitat d'habitatge social a la ciutat no deixa marge per desaprofitar uns terrenys públics com els de les casernes.



 

«No és lògic que s'hagi especulat d'aquesta manera amb terrenys públics», es lamenta el president de l'associació de veïns de Sant Andreu, Lluís González. Aquesta associació creu que el miler de pisos de les casernes només significarien el 12% de tots els pisos sorgits des de les requalificacions de 1996 i 2003, que van donar lloc al sector comercial de la Maquinista i altres actuacions immobiliàries, entre les quals hi ha també les casernes. «Amb els preus actuals, els joves de Sant Andreu han de marxar a viure fora, la gent gran també té problemes i s'està perdent el teixit tradicional del 'barri'.» Dissabte ho explicaran en assemblea a Can Fabra.

Els veïns estan convocats demà dijous a una altra assemblea de signe oposat. L'Associació Plataforma Veïnal de Sant Andreu vol contrarestar la campanya de les altres entitats i fer sentir la seva veu favorable a la venda dels terrenys al Consorci de la Zona Franca. Aquesta entitat, que diu que té uns 400 socis actualment, va néixer arran de la «degradació social i de seguretat» que havia provocat l'ocupació de les casernes per part de més de mig miler d'immigrants. «No volem que tots siguin pisos socials de lloguer perquè no afavoreixen que la gent es quedi i s'integri a Sant Andreu», diu la secretària de l'entitat, Marian Amat. També diu que el 50% de pisos socials i 50% de lliures garanteixen la «diversitat social» dels nous habitants.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP