habitatge públic
de lloguer
a les casernes
"Sant Andreu serà una peça important del sistema metropolità" - Felicia Esquinas
i - Sant Andreu maig '05

L'Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca ha encarregat a aquest prestigiós arquitecte,
fundador i director del Laboratori d'Urbanisme de Barcelona (LUB),
el plantejament de la zona de les casernes de Sant Andreu
.

En què consisteix la feina de l'arquitecte?
Sobretot a donar claredat a situacions confuses, com ara les que produeix el creixement de les ciutats. L'arquitecte ja de fer les coses comprensibles i evidents als usuaris.
Amb quins criteris treballa?
M'interessa l'experiència de l'espai urbà com un espai recorregut pels ciutadans. I això té lloc al pla de terra, a la planta baixa. A la ciutat caminem, entrem i sortim, circulem... Per això és important com es connecta una plaça amb un carrer, una escola amb uns habitatges... Aquestes relacions són el punt principal que ha de resoldre un projecte urbà. La planta baixa i el que passa allí és el que dóna qualitat a una ciutat.
Com veu, urbanísticament, el districte de Sant Andreu?
En aquests anys, el principal canvi que s'està produint és l'augment de la centralitat. Sant Andreu està passant a ser una peça important dels sistema metropolità, tant per les noves infraestructures que hi poden venir com pel creixement de la ciutat. Sant Andreu es troba ja en una posició molt centrada respecte al Vallès i les zones més properes.
Quins són els efectes d'aquest augment de centralitat?
Doncs que comencen a aparèixer una sèrie d'elements que ja no són solament locals, sinó que tenen una significació d'abast més ampli. A la seva condició de 'barri', d'activitat pròpiament residencial, Sant Andreu hi ha d'afegir també les funcions i relacions d'un 'barri' cèntric.

A Sant Andreu hi ha en marxa alguns dels grans projectes urbanístics de la Barcelona actual. Un n'és la urbanització de la part de les casernes, que vostè planejarà. Com li agradaria que fos el resultat?
Primer que lligui molt bé amb tot el conjunt de Sant Andreu. Segon, que afegeixi una personalitat pròpia als elements urbans que ja integren el 'barri'. I tercer, que respongui a la idea que aquesta és una part important de la gran metròpoli.

Manuel de Solà-Morales
arquitecte-urbanista
encarregat per
l'ajuntament de Barcelona i
el Consorci de la Zona Franca
per a la potinada als
terrenys públics
de les casernes
És un espai molt significatiu: un total d'onze hectàrees.
Tenim un programa amb una gran riquesa d'elements, amb molts equipaments, alguns amb una grandària prou substancial per ser equipaments de ciutat; amb habitatge, comerç, escoles, poliesportius, centres sanitaris... Serà un espai de gran complexitat urbana, que crearà una extensió de la vida ciutadana de Sant Andreu.
Una altra intervenció urbanística rellevant és la que es farà al triangle ferroviari, on hi haurà l'edifici de Frank Gehry que allotjarà el Museu del Transport. Què n'opina, d'aquest projecte?
No el conec gaire, només pels diaris... És un projecte una mica excepcional, que potser no hauria d'esdevenir l'emblema del districte. Pot tenir interès des del punt de vista arquitectònic o de solució d'uns espais especialment confusos. Però el futur de Sant Andreu ha de passar per altres elements que afectin més els espais utilitzats pels ciutadans a la vida diària.
Què li sembla la "planta baixa" de Barcelona?
En general, bé. I aquesta és una de les raons per les quals Barcelona és apreciada internacionalment. Els espais públics tenen una qualitat mitjana-alta si els comparem amb els d'altres ciutats. Però aquesta qualitat encara s'ha de millorar. I si pensem en Sant Andreu, doncs exactament el mateix.
Si no fos arquitecte, a què s'hauria dedicat?
M'agrada la música. Vaig estudiar direcció d'orquestra. Però m'he dedicat a l'urbanisme, que és una mica el mateix: combinar sons diferents perquè facin una bona sintonia.
tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acciˇ Cat˛lica Obrera
MCJ
Moviment CristiÓ de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP