Un pis museu a la Casa Bloc - M.P.

L'home que hi vivia, en rŔgim de lloguer, no va permetre mai que
l'Institut CatalÓ del Sol (Incas˛l) de la Generalitat, la propietÓria de la Casa Bloc, actualitzÚs la fašana tronada.

Si caminen pel passeig Torras i Bages i s'aturen a la cantonada del carrer Almirall Pr˛ixida, els sobtarÓ descobrir que, de tots els habitatges de la Casa Bloc, l'edifici modern en forma de ziga-zaga que va construir la Generalitat republicana per als obrers, n'hi ha un, entre el total de 169, de molt diferent: Ús com l'aneguet lleig de la Casa Bloc perquŔ Ús l'˙nic que no tÚ la fašana rehabilitada. L'home que hi vivia, en rŔgim de lloguer, no va permetre mai que l'Institut CatalÓ del Sol (Incas˛l) de la Generalitat, la propietÓria de la Casa Bloc, actualitzÚs la fašana tronada.

L'inquilÝ d'aquell pis va morir fa poc i l'Incas˛l i l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona tenen un projecte que transformarÓ l'aneguet lleig de la Casa Bloc en el cigne mÚs cobejat. Al llarg d'aquest any, sotmetran l'habitatge a un projecte de muse´tzaciˇ a travÚs del qual es recuperarÓ la essŔncia original d'aquest habitatge.

A partir de la documentaciˇ del Gatcpac (Grup d'Arquitectes i TŔcnics Catalans per al ProgrÚs de l'Arquitectura ContemporÓnia), l'habitatge retrocedirÓ setanta anys i tornarÓ a lluir el terra, els llums, el paper de les parets... i, fins i tot, el mobiliari (que tot i que se'n conserven els dissenys, no es va fabricar mai) que haurien d'haver estrenat els obrers i que, amb l'esclat de la Guerra Civil, van acabar fent ˙s a les vÝdues i els orfes de militars.

 

El pis Ús, com tots els de la Casa Bloc, de tipus d˙plex, amb un superfÝcie de 55 m▓ (n'hi ha de mÚs grans, de 77 m▓). L'Incasol i l'Icub (que ha encarregat el projecte museol˛gic al Disseny Hub Barcelona) preveuen que a final d'any el p˙blic podrÓ visitar aquest habitatge. Les visites s'hauran de concertar i seran guiades.


l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar