Vuit pisos i una llegenda urbana -

El franquisme no només va desvirtuar l'ús original del bloc, sinó també la seva arquitectura.

L'entrega de claus es va fer ahir a la tarda en un acte senzill a la sala d'actes de la seu del districte de Sant Andreu. Van presidir l'acte el president i el regidor del districte, Eugeni Forradellas i Jordi Hereu, i un alt càrrec d'Adigsa. Els pisos de la Casa Bloc són petits dúplexs de dues plantes amb uns 60 m2 en total.

El repartiment de pisos de la Casa Bloc s'havia fet a partir del 1939 d'una altra manera. Situats al davant de les casernes militars que va construir l'exèrcit, es van cedir a militars, policies, vídues de policies i també a mestres desplaçats durant la postguerra cap a Barcelona. Alguns dels hereus encara hi són, amb lloguers que no superen els 60 euros mensuals.

 

El franquisme no només va desvirtuar l'ús original del bloc, sinó també la seva arquitectura. Sert i els altres arquitectes del GATCPAC van dissenyar un conjunt en ziga-zaga, que afavoria la ventilació i la il·luminació de tots els habitatges i creava espais oberts amb la resta de la trama urbana

Però per aprofitar el solar es va aixecar als anys quaranta una gran mola grisa amb més habitatges al centre del conjunt: el bloc fantasma. Va funcionar com a residència i la llegenda del 'barri' diu que fins i tot hi va passar uns dies Carmen Polo, la dona del dictador Francisco Franco. La Generalitat l'ha anat buidant i ha ofert a poc a poc pisos alternatius als seus inquilins amb la idea d'enderrocar-lo.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar