La Casa Bloc de Sert recuperarà en 3 mesos l'estructura del 1936 - Albert Ollés/Rosario Fontova

• L'edifici afegit pel franquisme serà enderrocat un cop pactada la marxa dels dos últims veïns.
• L'ajuntament aprofitarà aquesta operació per recuperar els jardins públics de Torras i Bages.

La història l'escriuen els vencedors, però no eternament. Barcelona recuperarà en un termini de tres mesos l'estructura original d'una emblemàtica obra de la Segona República, la Casa Bloc per a obrers, després que la Generalitat --propietària del conjunt de vivendes i equipaments-- ha acordat la marxa dels dos últims inquilins de l'edifici afegit al conjunt durant la dictadura franquista.

Aquest acord dóna llum verda a l'enderrocament del bloc i també a la recuperació per part del districte de Sant Andreu d'uns jardins públics que, inicialment, estaven oberts al passeig de Torras i Bages, però que van quedar tapats per la construcció posterior de l'immoble, totalment allunyat de l'estil arquitectònic del complex dissenyat per Josep Lluís Sert.

La Casa Bloc, que inicialment acollia 207 pisos, va ser encarregada per la Generalitat republicana al Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània (GATCPAC), que la va idear com a prototip de vivenda per a treballadors. Està considerada, de fet, com el primer pla de pisos socials de Barcelona i apareix en els manuals d'arquitectura com a exemple pioner de racionalisme progressista aplicat a la vivenda.

RESIDÈNCIA DE POLICIES
El president Macià en va posar la primera pedra el 1932, però el conjunt, que encara manté el seu caràcter unitari i la seva ordenació rigorosa i senzilla, no es va completar fins al 1936. Després de la guerra civil, les autoritats franquistes van decidir annexionar a l'estructura original, entre el 1940 i el 1945, un nou edifici per albergar famílies de policies.

Aquest edifici s'ha mantingut fins a l'actualitat, encara que va començar a buidar-se en la dècada dels 80 del segle passat i, en aquests moments, la major part de les cases estan tapiades, cosa que encara ha degradat més el seu aspecte. Aquest procés de deteriorament s'ha traslladat també als jardins.

 

La Generalitat, a través de l'Institut Català del Sòl (Incasol), fa uns quants anys que executa un projecte de reforma de les vivendes, respectant l'esperit original del projecte. Fins ara hi ha invertit 6,16 milions d'euros, que han permès restaurar façanes i recuperar accessos als dos jardins interiors. També s'han rehabilitat locals per instal.lar-hi una ludoteca, un centre sanitari, una residència de viudes i un hotel d'entitats.

Alguns pisos han estat entregats en règim de lloguer a famílies amb pocs recursos econòmics o a persones incloses en plans socials. La Casa Bloc té en aquests moments 169 vivendes, 160 de llogades i 9 en fase de condicionament, i 14 locals, tres d'ells cedits a l'ajuntament. L'acord firmat amb els dos últims inquilins del conegut popularment com a bloc fantasma s'emmarca dins d'aquest procés de progressiva recuperació del conjunt original. Segons fonts municipals, l'enderrocament ja és "imminent", cosa que els permetrà executar el pla de recuperació previst amb els jardins. "Volem guanyar aquest espai per als veïns, aplicant la lògica inicial del conjunt que unia els dos espais verds en un mateix continu", explica Sara Jaurrieta, regidora del districte de Sant Andreu.

ESCOLA REPUBLICANA
L'obertura del jardí al passeig de Torras i Bages permetrà completar el conjunt simbòlic que formen la Casa Bloc i el CEIP Ignasi Iglésias, ubicat a l'altre costat del passeig, un col.legi que forma part dels anomenats Grups Escolars, un altre projecte pioner --en aquest cas educatiu-- de la Segona República. L'edifici que alberga el centre, construït l'any 1931, està protegit pel catàleg arquitectònic municipal.

Passat i futur units a través de les casernes de Sant Andreu -

L'emplaçament de la Casa Bloc a Sant Andreu del Palomar no va ser casual. La Generalitat republicana partia del principi que els 'barris' residencials obrers havien d'estar al més a prop possible de les línies de comunicació. Una condició garantida en aquest espai per la seva proximitat a la plaça Orfila, centre històric de l'antic municipi. També va tenir pes en la decisió el caràcter militant obrer i republicà de la zona.

 

Més de 70 anys després, el mateix lloc està pendent d'un altre pla urbanístic de gran abast, el de la reforma de les antigues casernes de Sant Andreu. El solar, ara buit i molt pròxim a la Casa Bloc, albergarà més de 500 vivendes --la meitat de protecció-- i equipaments.

MODERNS I COMPROMESOS -

EL GRUP
El Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània (GATCPAC) va ser la secció catalana d'un col.lectiu fundat a Saragossa el 1930 però que va arribar al seu apogeu a Catalunya entre el 1928 i el 1939, durant gairebé tota la Segona República. L'integraven una vintena d'arquitectes, entre els quals van sobresortir Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana.

El grup, molt ben connectat internacionalment, es va dedicar a importar les idees progressistes sobre urbanisme que circulaven per Europa, adaptant-les a la realitat catalana.

 

LES OBRES
El grup va formular la renovació completa de Barcelona, segons el Pla Macià, que regenerava la ciutat vella, urbanitzava la Diagonal i proposava cases de vacances per a obrers i galeries d'art efímeres. A Barcelona es mantenen alguns dels seus edificis d'estil racionalista. A més a més de la Casa Bloc, inspirada en els paràmetres de l'arquitectura moderna proposats per Le Corbusier --"Sol, aire i llum"--, queda el Dispensari Antituberculós, al Raval, que funciona com a CAP i que ha estat restaurat amb la inclusió d'un petit museu dedicat al moviment.

L'OCÀS
Amb la guerra civil van quedar truncades totes aquelles idees revolucionàries. El grup es va dispersar. Després de la guerra, alguns, com el mateix Sert, van fer carrera a l'exili, en el seu cas als Estats Units. Altres van sobreviure i hi va haver qui va prosperar a les files de la Falange.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar