per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP
Trinitat
Vella
 
recull de premsa
La presó de la Trinitat es demolirà a finals de gener - - J.G. Albalat


• El nou centre de Quatre Camins acollirà els 310 interns de la instal·lació obsoleta.
• El barri barceloní guanyarà 25.000 metres quadrats per a zones verdes i pisos oficials.


És el principi de la fi. La presó de la Trinitat té els dies comptats. A finals del mes de gener començarà a ser enderrocada. La inauguració ahir del centre penitenciari de joves de Quatre Camins, construït en un terreny adjacent a la presó d'adults del mateix nom, a la Roca del Vallès (Vallès Oriental), ha estat el tret de sortida. Els 310 interns de la caduca i obsoleta presó de Trinitat Vella seran traslladats al nou complex penitenciari a partir del 9 de desembre. L'operació durarà uns 10 dies. Per fi, el barri barceloní de la Trinitat Vella recuperarà un espai vital per als veïns.

La demolició de la presó de la Trinitat només deixarà sense enderrocar els dos edificis que ara acullen un centre de règim obert. S'alliberarà així la gens menyspreable xifra de 25.000 metres quadrats de superfície, fet que equival a una mica més de dues illes de l'Eixample.

Segons el conveni per al trasllat de les tres presons de la ciutat, una bona part de l'espai resultant es destinarà a zones verdes: 15.749 metres quadrats. Gairebé 6.000 metres més aniran a pisos de protecció oficial; 1.874, a vials, i 1.978, a equipaments.

PRESOS DE 18 A 20 ANYS
El nou centre de joves de Quatre Camins, que és de construcció rígida i funcional, rebrà interns d'entre 18 i 20 anys (el 5% de la població reclusa catalana) i triplica l'espai disponible de la presó de Trinitat, aixecada en ple franquisme.

 

De fet, el flamant recinte disposa de 450 places, un centenar més que el de la Trinitat. La presó compta amb 43.847 metres quadrats construïts i ha suposat una inversió "superior als 50 milions d'euros", segons va assegurar ahir la consellera de Justícia, Montserrat Tura, durant l'acte oficial d'inauguració.

Aquesta presó compta amb quatre mòduls de convivència, amb 46 cel.les dobles. La novetat és que aquestes unitats estan dotades de diferents serveis perquè els interns desenvolupin la major part de la seva activitat diària. Disposa, per exemple, d'aules educatives, locutori i economat. A la presó també hi ha un poliesportiu, un camp de futbol de terra, un gimnàs i una piscina, així com un centre de formació, una sala d'actes, una aula d'informàtica i un espai confessional. En aquesta presó hi treballarà un equip de 330 persones, la majoria en vigilància i seguretat.

Per primera vegada des que Catalunya va assumir les competències en matèria de presons el 1984, la posada en marxa d'aquest centre penitenciari permetrà tancar una presó, la de la Trinitat. Ja se n'està construint una altra, la de Puig de les Basses, que substituirà la de Figueres i estarà acabada a finals del 2010. I aviat es licitarà la del Catllar, que acollirà els interns de l'actual centre de Tarragona.

webstap@sant-andreu.com Tornar