Sant Andreu de Palomar segle XXI
stap.21

Un poble, dues identitats
Bernat Deltell. Sant Pere de Ribes

Les Roquetes, amb 12.000 habitants, es constituirà com a entitat municipal descentralitzada de Sant Pere de Ribes

L a singularitat orogràfica del municipi de Sant Pere de Ribes (Garraf) ha comportat en els darrers anys el creixement de dos nuclis de població marcadament diferenciats, com són les Roquetes i el pròpiament dit centre històric. Dividits geogràficament per més de cinc quilòmetres i amb 12.000 habitants cadascun, bona part dels veïns de les Roquetes plantegen des de fa anys la segregació del nucli principal no només per qüestions de distància sinó, també, identitàries, culturals i socials. És per aquest motiu que l'Ajuntament de Sant Pere impulsarà ben aviat el projecte d'entitat municipal descentralitzada (EMD) per a les Roquetes amb l'objectiu que aquest nucli pugui tenir, a partir del 2005, els seus representants polítics, i competències pròpies en cultura, ensenyament, formació, benestar social i sanitat.

Les Roquetes neix als anys 60 arran del tancament dels tallers de Renfe del barri de Sant Andreu de Barcelona. Aquest fet comporta el trasllat dels treballadors a les naus que la companyia estatal de ferrocarrils té a la capital del Garraf. Un cop reubicats, bona part dels treballadors construeixen les seves pròpies cases en uns terrenys a prop dels tallers però que, administrativament, depenen de Sant Pere de Ribes. La situació s'agreuja amb l'arribada d'una nova onada immigratòria procedent de l'antiga colònia de treballadors de la cimentera de Vallcarca. Les Roquetes, la part més oriental dels 40 km2 del territori ribetà, passa d'uns quants habitants a més de 6.000 que han de viure en un espai mancat d'infraestructures, serveis municipals i planificació urbanística.

Segons l'alcalde de Ribes i un dels principals impulsors de l'EMD, Josep Antoni Blanco (PSC), aquests nous ciutadans "van prendre consciència identitària, ja que treballaven a Vilanova, vivien a les Roquetes però, en canvi, pagaven impostos a Ribes, on no hi posaven mai els peus". Tot i que la situació urbanística i de serveis actual és d'una notable millora, la consciència identitària encara es manté intacta.

D'aquí provenen bona part de les propostes segregacionistes que alguns veïns de les Roquetes han impulsat, sense èxit, en els darrers anys. I és que Blanco, extreballador de Renfe, assegura que la independència és impossible, perquè "no es compleix un dels principals requisits de la llei territorial de la Generalitat". Aquest requisit és que entre els dos nuclis de població hi hagi una distància mínima de tres quilòmetres en línia recta de sòl no urbanitzable, "i això és impossible perquè, encara que entre nuclis hi ha cinc quilòmetres, pel mig hi ha alguna petita urbanització". Amb tot, sí que es compleix un punt indispensable, tant per a l'EMD com per a la segregació, i és el de la viabilitat econòmica: "Amb l'EMD no es permet que cap dels dos nuclis en surti econòmicament perjudicat", diu Blanco.

ACORD DEL PLENARI
El procés per tirar endavant l'EMD a Sant Pere de Ribes passa per una pròxima discussió en el ple municipal on es necessiten dues terceres parts del vot favorable, fet que no sembla impossible d'assolir, ja que el PSC té 12 dels 21 regidors i part de l'oposició veu amb bons ulls la proposta. Després, s'haurà d'enviar la petició a la Generalitat i, un cop aprovada, haurà de tornar a ser ratificada en ple. Això significarà, si no hi ha entrebancs, que a les properes eleccions municipals els veïns de les Roquetes podran escollir en dues urnes la composició de l'Ajuntament de Ribes i el president de l'EMD, així com vuit vocals atribuïts de manera proporcional als resultats obtinguts pels partits polítics. La prova que el camí és ja de no-retorn és que aquest mateix any s'inaugurarà a les Roquetes un edifici institucional que farà les funcions d'Ajuntament "en un intent -diu- que tots ens trobem a gust vivint al mateix poble encara que tinguem dues identitats".


Bernat Deltell

'AVUI' 19/01/04

font: AVUI
.
la bandera de Sant Andreu de Palomar al 'Districte'... de cap per avall !! el colom convertit en un ànec !!
stap21@sant-andreu.com
Fòrum STAP

Sant Andreu de Palomar segle XXI
en procés de constitució, per a dinamitzar Sant Andreu de Palomar
i denunciar els greuges, les potinades i les agressions que pateix

la Venus Púdica
Els Segadors
el Municipi Independent
el Terme Municipal
Ritme Andreuenc
RAAAmbla
l'Escut de STAP
l'annexió forçada del 20 d'abril 1897
el 20 d'abril 2003
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Tornar