habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Sant Andreu començarà aquest any 435 pisos socials a les antigues casernes - Anna Ballbona
El Punt 16/03/08

Si el calendari es compleix, l'escola Eulàlia Bota estrenarà edifici a la zona el curs que ve.

La meitat de pisos socials que s'han projectat als terrenys que ocupaven les antigues casernes de Sant Andreu es començaran a construir aquest any. Entre habitatge protegit i dotacional, aquest any es començaran les obres de 435 habitatges socials, del miler que estan previstos en aquesta zona, de més de 30.000 metres quadrats, tan gran com onze illes de l'Eixample. De la quinzena d'equipaments que s'hi faran, el primer que es podrà veure serà el de l'escola Eulàlia Bota, que substituirà els barracons on ara es troba el centre. Si el calendari es compleix, l'escola s'hi traslladarà el setembre que ve, a tot estirar, al desembre.

Una de les qüestions que hi ha sobre la taula al voltant del projecte urbanístic de les antigues casernes és la demanda veïnal de fer una reserva de pisos protegits als quals tinguin preferència els veïns del districte, i en un grau més de prioritat, els veïns del "barri". Així, l'associació de veïns de Sant Andreu reclama que un 50% de l'habitatge protegit que es farà a les antigues casernes sigui per al districte, i dins d'aquest, que es guardi un 15% per a veïns del "barri". Aquesta és la proposta de partida de l'entitat, si bé Genís Pascual assenyala que estan «oberts a parlar-ne» a l'hora de variar alguns dels percentatges.

Per a la regidora del districte de Sant Andreu, Gemma Mumbrú, aquesta reserva d'habitatge protegit «passa per un acord de ciutat». El percentatge que es destini als veïns ha de seguir «criteris lògics», tenint en compte també que «no tots els "barris" de Barcelona són iguals», assenyala la regidora del districte.

Aquest gran pla urbanístic obre també possibilitats de trencar la separació física que ara existeix entre "barris". «Aquest projecte és un gran impuls per ajudar a superar les fronteres que encara ara hi ha entre Sant Andreu i Trinitat Vella», destaca, en aquest sentit, Mumbrú.

Aquest estiu es començaran a aixecar 265 habitatges protegits, i abans d'acabar l'any es preveu que les grues posin fil a l'agulla als primers pisos socials qualificats com a habitatge dotacional que s'hi faran: 85 per a joves i 85 més per a gent gran. Seran el primer contingent del gruix del miler de pisos socials que es construiran a la zona de les antigues casernes de Sant Andreu. Un miler més seran a preu de mercat i començaran en una segona fase, ja que, segons la regidora del districte, Gemma Mumbrú, han volgut «donar prioritat» a la part d'acció pública que té aquest gran projecte urbanístic, que ha dissenyat l'arquitecte Manel Solà.

Pel que fa als equipaments, les obres de l'escola Eulàlia Bota ja estan en marxa, i han de permetre substituir els barracons el mes de setembre, o com a molt, al desembre. En aquesta zona també es farà un centre sociosanitari, que inclourà un centre de salut mental i un ambulatori, i es començaran a aixecar aquest 2008.



Mumbrú va admetre que són edificis que «corren pressa», donant la raó així a les reclamacions veïnals, ja que és necessari que s'acabin com més aviat millor.

Altres equipaments que es troben en tràmit són una biblioteca, un centre social, una escola bressol i una residència per a gent gran. Per més endavant, i encara sense cap pas fet, hi ha un poliesportiu, un centre cívic i un «equipament de ciutat». Aquest últim podria ser l'Agència de Salut de Barcelona, que s'ha interessat per traslladar-se a la zona. També ha mostrat interès per instal·lar-s'hi l'ONG Intermón Oxfam.

PRESSA PELS EQUIPAMENTS
En la comissió de seguiment d'aquest projecte, diverses entitats del districte han fet sentir la necessitat de tenir a disposició «com més aviat millor» els equipaments projectats: «Tot va amb molt temps de retard, i és important que no es facin primer els habitatges i es deixin pel final de tot els equipaments», afirma Genís Pascual, de l'associació de veïns de Sant Andreu del Palomar, que indica que això ja ha passat en altres promocions urbanístiques del "barri".

Pascual és crític amb què se cedeixin terrenys a equipaments de ciutat com ara el de l'Agència de Salut, i no es guardin, com hagués preferit, a futurs equipaments que el "barri" pugui necessitar, davant del fort creixement de població que experimentarà.

D'altra banda, una qüestió que el Consorci de la Zona Franca, que és la propietària dels terrenys de les antigues casernes, té pendent de desencallar és la fórmula d'arribar a un acord perquè deixin la zona la quinzena de famílies que encara viuen en els antics pisos de militars.

Superfície dels terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu
- Més de 30.000 metres quadrats, 11 illes de l'Eixample

Habitatge protegit en marxa (les obres han de començar aquest any)
- 122 pisos protegits de lloguer
- 145 pisos protegits concertats

Habitatge dotacional projectat
- 85 habitatges per joves (les obres es començaran aquest any)
- 252 habitatges per a la gent gran

Equipaments en tràmit
- Escola Eulàlia Bota (estrena edifici nou el curs 2008/09)
- Centre sociosanitari (CAP i centre de salut mental, que ocuparà uns 13.600 metres quadrats)
- Biblioteca (1.200 metres quadrats)
- Centre social (5.750 metres quadrats)
- Escola bressol (1.000 metres quadrats)
- Residència per a gent gran i discapacitats (9.000 metres quadrats)

Equipaments de ciutat
- L'Agència de Salut de Barcelona s'ha interessat per traslladar–s'hi.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP