habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La pujada dels pisos s'alenteix, tot i l'alça del 13,9% en un any -
El Periodico 21/07/05

• El Govern central diu que la dada confirma la desacceleració del preu de la vivenda.

El preu mitjà de la vivenda lliure, tant nova com usada, va pujar el 13,9% des del juny de l'any passat fins al mateix mes d'aquest exercici. Fins i tot sent elevada, aquesta taxa és 1,8 punts inferior al 15,7% interanual del primer trimestre, i això indica, segons el Ministeri de Vivenda, que es manté la desacceleració dels preus dels pisos.

El director general de Vivenda, Rafael Pacheco, va qualificar ahir aquestes dades, amb l'increment en el nombre de vivendes protegides iniciades i acabades el primer trimestre del 2005, com a "reconfortants", i va sostenir que "confirmen que les mesures preses pel ministeri des de la seva creació van en la bona direcció".

MITJANA DE 1.752,8 EUROS
El preu mitjà de la vivenda lliure a Espanya s'ha situat en 1.752,8 euros per metre quadrat (291.641 pessetes), i el de la vivenda protegida, en 916,2. El nombre de taxacions fetes el primer semestre de l'any gairebé no va variar respecte al mateix període del 2004, amb 448.500, un 0,4% menys. Vivenda també interpreta aquesta dada com un "símptoma de desacceleració" de l'activitat immobiliària, segons va dir el director general.

Segons la informació del ministeri, a 30 de juny, la vivenda protegida va pujar un 7,1% interanual --a 31 de març, l'alça va ser del 7,2%--, mentre que l'índex general de preus (que pren com a referència tant la vivenda protegida com la lliure, nova o usada) va créixer un 13,7%, enfront del 15,5% del març. Les cases noves de preu lliure es van encarir un 14,4% interanual, mentre que les de segona mà ho van fer un 14,5%. En termes trimestrals, el preu de la vivenda lliure va augmentar el segon trimestre del 2005 un 4%, dues dècimes menys que en els primers tres mesos de l'any; el de les cases noves va créixer un 3,7%; el de les usades, un 4,1%, i el de les protegides, un 0,4%.

Els principals encariments interanuals (de vivenda lliure i protegida) es van donar a Castella-la Manxa (20,9%), el País Valencià (19,7%), Cantàbria (18,6%), Múrcia (18%), Aragó (16,5%), Andalusia (15,5%) i Extremadura (15,4%).

Entre les que han pujat menys, destaquen les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla (9,2%), i les comunitats de Navarra (9,6%), Astúries (10,3%), Catalunya (11,3%), Euskadi (11,9%) i Madrid (13,2%). Aquestes tres últimes són les que tenen les ciutats més cares: 3.741 euros per metre quadrat per a la vivenda lliure nova a Madrid; 3.724,2 a Barcelona, i 3.380 a Sant Sebastià.

En termes trimestrals, la vivenda lliure es va encarir per sota de la mitjana nacional del 4% a Astúries, Canàries, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Galícia, Madrid, Euskadi, Navarra i la Rioja.

Respecte a la vivenda protegida, en els últims 12 mesos es van iniciar 72.170 unitats, un 13,2% més que el 2004 i un 32% més que la mitjana dels últims cinc anys.

Aquesta dada, unida al nombre de pisos protegits acabats al llarg del primer trimestre (13.714, un 32% més que en el mateix període del 2004) i al nombre de qualificacions provisionals de vivenda protegida realitzades (un 14,4% més en el primer trimestre) "confirmen la tendència cap a l'increment" d'oferta en aquesta tipologia, segons va dir el director general.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP