habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El preu de la vivenda va augmentar un 15,7% els últims 12 mesos - Francisco J. de Palacio
El Periódico 28/04/05

• El creixement interanual del cost dels pisos es frena 1,7 punts respecte al desembre.
• La ministra Trujillo amplia les fonts d'informació per fer més fiable l'estadística.

El preu de les vivendes noves i usades va pujar un 15,7% en els últims 12 mesos cosa que va suposar una diferència d'1,7 punts enfront de l'increment del 17,4% publicat pel Ministeri de Vivenda el desembre passat. Aquesta diferència va induir ahir la responsable del departament, Maria Antonia Trujillo, a considerar que hi ha símptomes de desacceleració en l'escalada de preus dels immobles.

El Ministeri de Vivenda va reconèixer que ha canviat la base estadística del 2000, però els tècnics van aclarir que les sèries són homogènies i comparables amb les dades anteriors, cosa que revela estadísticament "la moderació" en el cost d'adquisició de les cases.

Sumant els increments de la vivenda lliure i de la protegida (7,2%), la pujada mitjana de la vivenda es va situar en el 15,5%.

Per segments, les cases noves van pujar un 15,5%, mentre que les de segona mà es van incrementar el 15,9% de mitjana al país. El preu del metre quadrat d'una vivenda de construcció recent es va quedar en 1.653,3 euros mentre que una altra amb més de dos anys d'antiguitat es va pagar a 1.698,6 euros.

Les comunitats autònomes que van experimentar una alça més gran de preus en el primer trimestre de l'any van ser Castella-la Manxa (23,5%), València (18,3%), Andalusia (17,9%) i Múrcia (17%). Contràriament, Ceuta i Melilla, Canàries, Astúries i Cantàbria amb prou feines van superar creixements de l'11%.

CASOS EXTREMS
Hi ha casos com el de Sevilla, on la vivenda ha iniciat l'any amb pujades del 26,3%. Còrdova, Toledo, Cadis, Conca o València van superar increments del 21%, segons el Govern.

Pel que fa a Catalunya, el metre quadrat de la vivenda nova costava a finals de març 1.908,4 euros i el de la usada (amb més de dos anys) 1.935,2 euros, xifres que representen increments del 17,1% i del 15,2%, respectivament. Lleida destaca per ser la província en què menys han pujat els preus de les vivendes (4,8%).

El ministeri també va facilitar ahir dades sobre les vivendes protegides (VPO). El 2004 se'n van acabar 55.662, el 22,6% més que l'any anterior. D'aquestes, 5.887 (el 10,58% del total) es van fer a Catalunya.

Trujillo no ha complert la promesa realitzada l'any passat de canviar totalment el sistema estadístic que utilitza el ministeri. En aquell moment es va queixar que les dades que fins aleshores aportava el departament es basaven únicament en la informació facilitada per les societats de taxació d'entitats financeres, i va explicar que pretenia incloure altres fonts "fiables" com per exemple els col.legis de notaris o els de registradors.

VENTALL MÉS AMPLI
Encara que l'informe del primer trimestre s'ha elaborat únicament amb les dades facilitades per les societats de taxació, el ministeri ha ampliat el ventall de les seves fonts mitjançant un contracte amb l'Associació Professional de Societats de Valoració que agrupa el 85% del mercat.

Aquest acord amb ATASA li costarà a Vivenda 90.000 euros, però, gràcies a ell, ha pogut ampliar l'enquesta a 860.000 taxacions, incloure-hi 10 variables i processar gairebé nou milions de dades.

El director general d'Arquitectura i Política de Vivenda, Rafael Pacheco, i el subdirector general d'Estudis i Estadístiques, Félix Alonso, van assegurar que la nova base estadística no canvia la metodologia utilitzada fins al moment, sinó que augmenta el nombre de dades, millora la informació i fa aquests informes "més fiables i més pròxims a la realitat". En un futur, el ministeri hi inclourà altres variables, com per exemple el preu de la segona residència i diferenciarà entre vivendes en bloc i unifamiliars.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP