habitatge públic
de lloguer
a les casernes
L'excés de demanda encareix un 11% el lloguer de pisos a Barcelona - Natàlia Ríos
AVUI 20/12/04


Un economista de la Cambra de la Propietat Urbana assegura que hi ha mercat per triplicar l'oferta actual.
La mitjana de preus a la Ciutat Comtal se situa en 722 euros al mes
.

El mercat de l'habitatge de lloguer a Barcelona té un problema crònic: hi ha més demanda que oferta. Aquest fet explica, segons l'economista i membre de la consultora Promo, Agustí Jover, que el preu dels pisos de lloguer a la Ciutat Comtal, igual que els de compravenda, segueixi mostrant un perfil netament inflacionista, amb un encariment del 10,95% fins al setembre d'enguany. Un percentatge que queda dos punts per sobre de l'increment del 8,75% registrat fins al juny. Així, durant el tercer trimestre de l'any, el lloguer mitjà contractat a Barcelona ha estat de 722,27 euros.

No obstant, Jover -que és l'encarregat d'elaborar els estudis sobre habitatge per a la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona- considera que, malgrat que "continua havent-hi un mercat molt desajustat entre oferta i demanda que s'expresa amb una forta pressió de preus a l'alça, ja sembla haver passat el pitjor moment".

Els districtes que més es van encarir són Nou Barris (16,51%), Gràcia (14,98%) i Sant Martí (12,6%) per culpa, segons Jover, de les zones de renovació. Al seu entendre, "a Sant Martí, per exemple, s'inclou tota l'àrea del Poblenou i Diagonal Mar, que tenen un fort impacte en els preus del districte". A més, l'economista i consultor afegeix que aquest fenomen té un efecte d'arrossegament respecte a zones més depauparades. "Una persona que està al costat d'un pis nou que es lloga a 1.800 euros i tenia pensat arrendar el seu a 300 euros, al veure el preu del de l'altra banda del carrer, l'apuja fins a 600 euros, dobla com a mínim. I per això s'estan produint encariments importants en zones tradicionalment barates", argumenta.

Flux permanent de població
Tot i que Jover no s'atreveix a quantificar el nombre de pisos de lloguer que necessita la ciutat per donar resposta a la demanda i contenir el creixement dels preus, assegura que "tranquil·lament es podria triplicar l'oferta actual".

L'argument que sustenta aquesta afirmació és, en la seva opinió, clar: "Cada cop més, Barcelona té una funció de capitalitat i no només a l'àrea d'influència del nostre territori, sinó a nivell mundial. Això significa que és un centre de serveis internacional, que implica un flux permanent de població a la ciutat. Cada vegada hi ha més contingents de població que necessiten lloguer de tot tipus".

Pel que fa a l'oferta, els districtes de Gràcia i Sant Martí són també els capdavanters, amb un augment dels habitatges per llogar d'entre el 30% i el 40% respecte a fa un any. La contractació en el conjunt de Barcelona fins al setembre va augmentar un 19,2% respecte als volums de contractació del mateix període del 2003.

La diferència entre els contractes firmats i els cancel·lats en un mateix període de temps és l'estoc disponible a la ciutat, són pisos de lloguer ocupats que no hi havia a començaments d'any. L'estoc fins al setembre era de 1.518 unitats residencials, "una xifra molt baixa si es té en compte la demanda", segons Jover. A tot això cal afegir-hi que per un mateix pis hi passen moltes més famílies que abans, la rotació en el lloguer ha augmentat a causa del canvi en els contractes. "Anys enrere això no passava perquè els habitatges es llogaven per períodes llargs. Actualment, només un 40% de tot el moviment de mercat acaba estabilitzant-se, el 60% restant és rotació", diu Jover.

Pel que fa a les noves polítiqes d'habitatge que pretenen fomentar el mercat del lloguer, el consultor de Promo assegura que arriben tard. "L'administració hauria d'haver entrat en el mercat quan els lloguers estaven baixos. Fa uns quatre anys teníem barris sencers amb mitjanes de preus d'entre 180 i 240 euros. Era aleshores quan s'havien d'impulsar polítiques, perquè ara, amb els preus a l'alça, el mercat pressiona i l'administració està en la posició més feble per intervenir-hi", conclou.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP