habitatge públic
de lloguer
a les casernes
"Les ciutats no són empreses privades" - Núria Navarro
El Periódico 10/11/04


ENTREVISTA
PETER MARCUSE >> FILL DE HERBERT MARCUSE
Berlín (Alemanya), 1928 · Professor d'Urbanisme de la Universitat de Columbia · Convidat a BCN per la UPF
• Aconsella a Clos pensar menys en el turisme i més en l'ús ciutadà de Barcelona.


És el fill únic i el marmessor de Herbert Marcuse, la veu més potent de l'Escola de Frankfurt i el pensador de capçalera de la generació del 68. Quan el cèlebre filòsof va sortir de Berlín fugint de Hitler, Peter Marcuse tenia 5 anys. Va heretar el seu nervi polític i l'utilitza a fons en la planificació urbanística de Nova York.

--¡Herbert Marcuse devia inspirar molta por!
--¿El meu pare? ¡Reia molt més que la mitjana de bons alemanys! Deu saber que va morir el 1979, però l'any passat vam portar les seves cendres a Berlín. Ara està enterrat a prop de Hegel.

--El seu pare va anticipar el final de la utopia, va intuir la globalització...
--El meu pare era un internacionalista. A mi em sembla que la globalització és el domini del capital i, en aquest sentit, ell estava en contra dels càrtels, que era una forma primerenca de la globalització.

--Si aixequés el cap, ¿s'escandalitzaria?
--No. Pensaria que el panorama actual és una extensió lògica del des- envolupament del capitalisme, a través de l'imperialisme. I hi estic d'acord. La pèrdua d'identitat, l'alienació, és producte del capitalisme.

--¿De quina manera afecta els paisatges urbans?
--Per a ciutats com Nova York i Barcelona, la influència de les forces globals és un factor dominant en l'urbanisme. Fixi's en l'espai on hi havia el World Trade Center de Nova York. Estava i estarà determinat per les empreses financeres, asseguradores, borsàries. I l'urbanisme hauria de ser una altra cosa. Hauria de ser una manera d'evitar el domini dels interessos privats i globals dins de la ciutat.

--¿Falta ètica i sobra estètica?
--Més o menys. La contribució dels arquitectes es limita a les formes físiques. No s'ocupen del que va a dins. El seu projecte de mantenir lliure una part de la zona zero i dedicar-ne una altra al record de les víctimes és bona. Però la idea que hi haurà 90.000 metres quadrats destinats a oficines és més qüestionable.


--¿En quin sentit?
--Molts dels que van morir al World Trade Center vivien en altres zones de Nova York. S'hauria de reflexionar si els diners del Govern federal s'han d'utilitzar a la zona zero o s'han de distribuir en altres punts de la ciutat més necessitats.

--¿Quina és la pedra de toc de la reflexió urbanística?
--És urgent prestar atenció als temes socials. Avui l'enfocament dominant és la ciutat com a motor econòmic, perquè ha de competir amb altres ciutats, com si fossin empreses privades. I les ciutats no són empreses privades, són el resultat de decisions públiques preses de manera democràtica. A les grans urbs ha d'existir allò que els ciutadans desitgen i no el que poden pagar.

--Ja ho sap, la promesa de vivenda social és un clàssic electoral.
--No ho sé aquí, però als Estats Units els constructors tenen molts diners i una gran influència sobre el Govern municipal, de manera que els urbanistes que treballen per a ells no són lliures.

--¿Vostè també creu que Barcelona té alguna cosa de parc temàtic?
--Aquesta crítica és correcta. Les ciutats temàtiques són les que no estan concebudes per a les persones que hi viuen. Són llocs per atraure turisme, per guanyar diners, per interessar al sector immobiliari. I aquest fet té un impacte negatiu en els residents. Malgrat tot, hi podria haver una manera de poder combinar els atractius.

--Expliqui-l'hi a l'alcalde Clos.
--Un dels secrets és la limitació del desenvolupament turístic. Clos ha de pensar en l'ús ciutadà de l'espai. Una de les maneres de mantenir l'equilibri és controlar l'especulació immobiliària, impedint la pujada desmesurada del preu del sòl. La gent que viu a la ciutat s'ha de poder permetre comprar una vivenda digna sense dificultats.

--Posi un exemple de ciutat equilibrada.
--Barcelona hauria pogut ser una ciutat equilibrada, però ha arribat massa lluny. També passa el mateix a Nova York, ¿eh? Barris com el Village, Chinatown o Little Italy eren llocs fantàstics per viure-hi fins que es van convertir en una atracció per a turistes.

--¿Què dóna ànima a les ciutats?
--Llocs amb caràcter, racons que ofereixen alguna cosa diferent però oberta a tothom. Això és l'ànima, que no té el districte financer de Man- hattan. És una qualitat que es troba a les bones ciutats.


--¿Em confessa el seu racó favorit de Nova York?
--Quan vam emigrar als Estats Units, procedents d'Alemanya, ens vam establir a prop de Colúmbia. Després vam canviar, però és on més a gust em sento. És el meu lloc.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP