habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El preu dels pisos usats puja el 20,7% a Barcelona en un any - Patrícia Castan
El Periódico 09/11/04


IMPARABLE ESCALADA EN EL MERCAT IMMOBILIARI A LA CIUTAT
• La vivenda nova, un terç de la qual és de protecció, s'encareix el 15,1%.


Un pis de Barcelona que fa un any costava 240.400 euros (40 milions de pessetes), ara en val 300.506 (50 milions de pessetes).

La vivenda usada es va encarir en el primer semestre d'aquest any un 20,7% respecte del mateix període de l'any anterior, molt per sobre de la pujada que va experimentar l'obra nova, d'un 15,1%. El relatiu fre del preu mitjà dels pisos de nova construcció es basa en part en el fet que gairebé un 30% de la vivenda finalitzada entre els mesos de gener i juny d'aquest any a Barcelona era de protecció.

ESCALADA
L'informe semestral presentat ahir pel Patronat Municipal de l'Habitatge (PMH) constata que Barcelona segueix l'escalada imparable de preus. El mercat de segona mà, aliè a les proporcions de protecció oficial que s'imposen en la nova construcció, arriba a cotes encara més desmesurades a Ciutat Vella i Sant Martí, on els preus han pujat més d'un 24%. Per contra, el districte on menys van pujar va ser les Corts, amb un 17,9%. Actualment, la vivenda usada es cotitza més que la nova a Sants-Montjuïc, Sarrià-Sant Gervasi i les Corts.

3.582 EUROS EL METRE USAT
Segons les dades del patronat, a meitat d'any el preu mitjà dels pisos usats va arribar als 3.582 euros per metre quadrat (596.000 pessetes). No obstant, l'esforç mitjà ponderat que cal fer per accedir a la vivenda (el que la hipoteca o el lloguer representen respecte als ingressos) es mantenia en el 29%, en bona mesura per la reducció dels tipus d'interès, va detallar Eugeni Forradellas, president del PMH.

Forradellas va destacar l'esforç que està fent l'ajuntament, i va elogiar les mesures que planeja dur a terme la Generalitat per potenciar la construcció de vivendes protegides. Dels 2.878 pisos acabats entre el gener i el juny passats, 855 eren protegits. La majoria s'ubicaven a Sant Martí (37,3% del total) i Sants-Montjuïc (28,9%).

Per contra, el volum de vivendes iniciades durant el semestre ha caigut el 23% respecte del mateix període del 2003. En el còmput global, destaca que per primera vegada Nou Barris està al capdavant en volum d'obra (17,2% del total, el primer semestre). El segueixen Sant Martí, amb una ascensió imparable en els últims anys a causa de la seva revolució urbanística, i Horta-Guinardó.

HIPOTEQUES VERTIGINOSES
En preus, Ciutat Vella torna a estar al capdavant, amb una pujada del 25%, seguida de prop per Sant Martí. L'escassa obra nova que es fa al centre de Barcelona arriba ja als 4.179 euros per metre quadrat, disparada pels preus de barris de moda com el Born. Aquí, l'esforç que s'ha de fer per accedir al mercat de pisos nous suposaria destinar el 70% dels ingressos a pagar la hipoteca. La xifra més alta de la ciutat.

Entre els fenòmens sense sentit que acompanyen l'evolució immobiliària destaca la "reducció de la diferència de preus entre la zona alta i la resta", va detallar Jofre López, autor de l'informe del PMH. Així, en obra nova el districte més car és, com sempre, Sarrià-Sant Gervasi, amb 4.569 euros per metre quadrat, seguit molt de prop per l'Eixample.

ELS LLOGUERS PUGEN EL 12,7%
El mercat de lloguer va guanyant a poc a poc quota de mercat, mentre que els preus pugen (un 12,7%) a un ritme menor. El primer semestre de l'any es van firmar 10.910 contractes (un 10% més que un any abans), a un preu mitjà de 10,36 euros per metre quadrat. Forradellas es va mostrar confiat que l'increment de pisos de protecció oficial, que principalment es destinen a lloguers, ajudi a solucionar a poc a poc el dèficit de la ciutat. En aquest sentit, un dels principals objectius és contenir l'èxode de joves que no poden accedir a un pis a Barcelona, va destacar el regidor.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP