habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La mala notícia semestral - C. C.

• L'últim informe del PMV sobre l'evolució del mercat immobiliari
confirma que els preus deixen fora de joc gran part de la societat

El Patronat Municipal de l'Habitatge (PMV) va presentar ahir una nova edició dels seus informes semestrals sobre el preu dels pisos a la ciutat. El document ratifica la queixa dels joves de les vores del cinturó. El mercat està impossible. El 2003, de primera o segona mà, tant és, va pujar entre un 18,9% i un 19,8%.

Cau l'oferta de pisos i pugen els preus Durant el 2003, les empreses immobiliàries van acabar a Barcelona un 18% menys pisos que durant el 2002. En total, 4.011. Els preus, mentrestant, van pujar. Un metre quadrat en obra nova ja costa 3.476 euros (578.358 pessetes). Anar a la segona mà, en una ciutat amb tan poc sòl disponible com és Barcelona, tampoc alleuja la situació. El preu mitjà del metre quadrat és de 3.311 euros (550.904 pessetes). Per districtes, els preus pugen sobretot a Sant Martí (primera mà) i Ciutat Vella (segona).

El lloguer puja, però de forma més moderada
Els lloguers van pujar a Barcelona durant el 2003 un 10,6%. No és poc, però és un creixement més moderat que el d'edicions anteriors de l'informe del PMV. De mitjana, els arrendataris paguen 10,14 euros per cada metre quadrat del pis. La causa per la qual el lloguer puja menys que la venda és que no és víctima dels inversionistes particulars que compren no per viure sinó per revendre més endavant.


 

El 21% dels pisos nous són de protecció
És l'única bona notícia de l'informe del PMV. Com si fos una raresa en el conjunt de ciutats espanyoles, Barcelona ha aconseguit que un 21% dels pisos que es construeixen siguin de protecció oficial (la mitjana a Catalunya a penes supera el 6%). És, a més, un percentatge que tendeix a anar a l'alça. L'Ajuntament de Barcelona preveu acabar l'actual mandat amb una xifra rècord de vivenda protegida com a balanç de gestió. Intenta (sembla) no desaprofitar cap solar disponible. L'últim cas és el de les casernes de Sant Andreu; sobre el seu futur l'alcalde Joan Clos va dir divendres passat que vol renegociar amb el Ministeri de Defensa i el nou equip directiu del Consorci de la Zona Franca, que va adquirir aquests terrenys.



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP