El museu de vehicles antics de TMB obrirà a finals d'any - Jordi Subirana
El Periódico 28/03/07

• La col.lecció estarà uns quatre anys en dues naus del recinte de Fabra i Coats.
• L'exposició mostrarà tramvies, metros i autobusos des de finals del segle XIX.

La col.lecció de vehicles històrics de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) es podrà visitar des de finals del 2007. Aquesta és la data que l'Ajuntament de Barcelona marca perquè obri aquesta exposició en dues naus de 1.900 metres quadrats de l'antic recinte industrial de Fabra i Coats, al districte de Sant Andreu. La mostra, un embrió del futur museu de la mobilitat, estarà al recinte quatre anys.

El nou equipament constarà de cinc àrees en què s'informarà els visitants de les transformacions urbanístiques de Barcelona --des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat-- i la seva relació amb el transport i la mobilitat. L'objectiu és mostrar un material que després s'exhibirà al museu de la mobilitat, a la Sagrera, i recuperar la història de la ciutat a través de la col.lecció de TMB, explica el responsable de Patrimoni Històric i Cultural de TMB, José Antonio Patiño.

BITLLETS, FOTOS, UNIFORMES
TMB treballa en aquests moments en l'elaboració definitiva del guió i els continguts. La instal.lació inclourà una dotzena de vehicles --tramvies, busos i metros-- de diverses èpoques que s'aniran canviant, projeccions, plafons, uniformes, bitllets, fotos i elements interactius. En una primera sala, l'exposició explicarà la ciutat medieval, la caiguda de les muralles, els inicis de la industrialització i la necessitat d'incrementar la mobilitat entre els diferents nuclis urbans i a la nova Barcelona, l'Eixample.

Precisament, la posada en marxa del pla Cerdà va obligar a posar en marxa transports col.lectius de tracció animal i ferrocarrils de vapor. TMB no només ensenyarà vehicles --els tramvies de cavalls, el ferrocarril de Sarrià i els tramvies de vapor-- sinó que també incidirà en els aspectes socials de la implantació, com la por ciutadana als accidents i als avenços tècnics.

La col.lecció, precisament, dedicarà un altre espai a explicar un d'aquests avanços: l'arribada de l'electricitat al transport, els tramvies elèctrics, les línies que hi havia en funcionament, els moviments socials, la situació dels treballadors i l'organització empresarial.

 

L'arribada dels autobusos i el metro van ser una revolució en el transport barceloní. Els primers autobusos daten de 1906, i el metro, de 1924, entre Lesseps i Catalunya. L'exposició recollirà els primers passos d'aquests vehicles, els primers fluxos migratoris, l'Exposició Internacional de 1929, la construcció del metro transversal i el soterrament del tren de Sarrià.

LA CIUTAT DE PORCIOLES
La mostra, que en principi obrirà només els caps de setmana i dedicarà la resta de dies a les escoles, destinarà un espai a la postguerra, que inclourà un retrat de les aglomeracions, de les vagues del tramvia i de l'especulació urbanística dels anys 50. Precisament, en aquesta dècada, concretament el 1957, va arribar a l'alcaldia de Barcelona José María de Porcioles, càrrec que no va deixar fins al 1973. Una sala analitzarà la motorització que va patir la ciutat aquells anys, l'inici de la municipalització, l'ampliació de la xarxa del metro i el final del tramvia i dels troleibusos. L'exposició acabarà amb l'arribada dels ajuntaments democràtics, l'impuls del transport públic i una reflexió sobre la mobilitat a l'àrea metropolitana de Barcelona.

L'exhibició d'aquest material forma part d'un procés de recuperació del patrimoni de TMB catalogant el material propi, comprant i involucrant en el projecte altres entitats interessades, entre elles col.leccionistes, antics treballadors i associacions. Fins a la data, TMB ja ha recuperat 39 vehicles (18 d'aquests ja s'han restaurat), encara que no tots són propietat de l'empresa. Sí que ho són 14 autobusos, 5 vehicles tècnics, 4 metros, 15 tramvies i un troleibús. Els vehicles són de diferents èpoques; hi ha tramvies de cavalls del segle XIX --un es col.locarà a la nau més petita de Fabra i Coats--, metros dels anys 20 i busos de la dècada dels 60.


l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar