BCN compra el nucli industrial de Fabra i Coats per 50 milions - Patrícia Castan
El Periódico 13/12/05

TRANSFORMACIÓ URBANÍSTICA D'UN EIX HISTÒRIC DE SANT ANDREU
• L'ajuntament destinarà el lloc a pisos socials, zona verda i equipaments.
• La propietat rep solars en altres àrees i l'oposició acusa Clos de malbaratament
.


El centenari nucli industrial tèxtil de Fabra i Coats, a Sant Andreu, albergarà pisos socials --per a joves i persones grans--, zona verda i altres equipaments, després de la compra dels sis edificis fabrils per part de l'Ajuntament de Barcelona.

Aquesta operació, que va ser anunciada ahir per l'alcalde, Joan Clos, està valorada en 50 milions d'euros i suposarà donar utilitat pública als 31.000 metres quadrats del recinte. L'ajuntament pagarà amb diverses permutes a l'empresa propietària, Renta Corporación, que va comprar aquests terrenys el setembre passat.

El recinte de filatures (entre els carrers de Gran de Sant Andreu, Sant Adrià, Segre, Parellada i Ramon Batlle) es rehabilitarà en tres fases diferents, fins a convertir-se en un espai d'ús ciutadà. A primera vista, el principal benefici per al 'barri' serà l'obertura de l'espai, que inclourà 22.000 metres quadrats de zona verda, una vegada desapareguin els murs i alguns vells edificis que envolten el nucli industrial. L'ajuntament disposarà de 28.000 metres quadrats de sostre per a pisos socials i equipaments.

L'alcalde va explicar ahir que l'ajuntament havia apostat per l'adquisició del recinte per preservar els edificis catalogats i poder crear una nova concentració d'equipaments públics, a l'estil de Fort Pienc, a l'Eixample.

Quan, fa tres mesos, Renta Corporación va comprar els terrenys, pretenia fer-hi equipaments privats i aconseguir dret d'edificació en els terrenys del recinte que donen al carrer de Segre, amb un total de 18.900 metres quadrats. Però l'ajuntament va rebutjar aquesta última opció, de manera que havia de triar entre expropiar el conjunt o negociar una permuta amb la propietat.

 

Fonts de Renta Corporación van assegurar ahir que havien invertit 50 milions d'euros en Fabra al recinte industrial i els drets dels vells immobles del carrer de Segre i l'entorn, malgrat que al mes de setembre fonts del sector immobiliari van calcular l'operació en 30 milions d'euros.

LES PERMUTES
L'oposició municipal (CiU i el PP) va esgrimir ahir aquesta diferència per acusar l'ajuntament d'haver comprat "tard i malament". El tinent d'alcalde d'urbanisme, Xavier Casas, va replicar que la suma de l'operació correspon a la inversió efectuada per l'empresa.

Els edificis que el consistori obtindrà en les fases primera i segona (a partir del 2006) es basen en una permuta amb l'empresa, que tindrà dret a edificar 7.800 metres quadrats de sostre per a vivendes a Poblenou (en un solar a Diagonal amb Pallars). El cost del terreny de Sant Martí equival a uns 10.000 metres quadrats a Sant Andreu, va detallar Casas.

L'any que ve, l'ajuntament buscarà altres emplaçaments que completin la permuta, per valor de 32 milions d'euros. La tercera fase de l'operació, que serà l'any 2007, suposarà un desemborsament en metàl.lic de 17 milions. Finalment, l'ajuntament abonarà set milions més per dur a terme la urbanització de la zona. Renta Corporación rehabilitarà l'exterior de les naus industrials i mantindrà els seus actuals trets.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar