La crisi tèxtil obre la porta a una gran operació immobiliària a la Fabra i Coats de Sant Andreu - David Marin

Una immobiliària està comprant els terrenys i proposa a l'Ajuntament de Barcelona fer-hi pisos, però el consistori ho rebutja.

Una fàbrica històrica en crisi, una immobiliària amb una opció de compra, uns esquàters disposats a resistir a les cases obreres del recinte i un ajuntament interessat a obtenir les naus de la fàbrica com a equipament però no a qualsevol preu. Són els ingredients d'un nou serial immobiliari que acaba de començar al cor del districte de Sant Andreu, a Barcelona. Es tracta de l'antiga fàbrica de filatures Fabra i Coats, que ocupa 60.000 metres quadrats al centre de Sant Andreu i que ha presentat un expedient de regulació per acomiadar gran part dels treballadors i desmuntar la producció, Una immobiliària ha comprat els terrenys de l'entorn, té una opció sobre el recinte central i proposa a l'Ajuntament de Barcelona fer-hi pisos. L'Ajuntament ho ha rebutjat.

Coats Fabra SA va anunciar a final de setembre la presentació de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiador 77 dels 175 treballadors que té en plantilla a Barcelona i que treballen en una de les naus de Can Fabra, l'antiga Fabra i Coats. L'expedient s'està negociant amb els sindicats i podria posar fi a la producció industrial de la fàbrica, deixant tan sols a Barcelona una unitat de serveis administratius, comercials i de magatzem. La britànica Coats està traslladant els confeccionistes a altres països.

En els bons moments hi van arribar a treballar mil persones i poques eren les famílies de Sant Andreu que no tinguessin un membre relacionat d'una manera o altra amb l'empresa, però des de la dècada dels vuitanta la Coats Fabra ha seguit la davallada del gran tèxtil català fins a arribar ara al moment definitiu. I és precisament en aquest moment final que el sector immobiliari ha fixat els ulls en el sector. Renta Corporación, empresa catalana sorgida de la veterana Renta Antigua, va començar ara fa un any a comprar terrenys del perímetre de la finca a la filial immobiliària de la Coats. Entre aquests terrenys hi ha les cases del carrer Segre, ocupades per esquàters del 'barri' i de fora i amb un procés judicial en marxa. A més, Renta Corporación ha acordat una opció de compra sobre el nucli dels terrenys, on hi ha les naus on encara manté activitat i magatzem Coats Fabra.

Fer més rendible el solar
Aquesta opció de compra venç el 31 de desembre, i perquè la venda arribi a bon port la immobiliària ha de fer front a dues variables: un desenllaç positiu per als seus interessos de l'expedient de regulació de treball de la fàbrica, i que l'Ajuntament de Barcelona li concedeixi la possibilitat de fer una bona explotació dels terrenys, que ara estan catalogats des del 1976 com a equipaments i zona verda. Ja li han fet una proposta.

 

 

 

 

Pisos a canvi de les naus
La intenció de la immobiliària, recollida en un reportatge de la revista local Sant Andreu de Cap a Peus, és regalar a l'Ajuntament dues naus del recinte a canvi d'edificar a la franja que dóna al carrer Segre, on ara hi ha els esquàters. La proposta de la immobiliària és fer-hi tres edificis alts, de 16 plantes, i dedicar l'edifici central de la fàbrica a un equipament privat.

A Renta Corporación no han volgut donar més detalls. Una portaveu de la immobiliària va explicar ahir a aquest diari que el cas és a l'Ajuntament i fins que no hi hagi una resposta oficial a la seva proposta urbanística, aquesta societat no vol fer declaracions públiques.

L'Ajuntament diu que no
A l'Ajuntament, però, ja tenen una resposta. I és negativa. «No ens interessa», ha dit el gerent del districte, Ignasi Cardelús. L'Ajuntament veu amb bons ulls que els edificis industrials catalogats que hi ha dins el recinte passin a mans municipals, com ja va passar amb el que avui és el centre cultural i biblioteca de Can Fabra, situat al costat. «Però no a qualsevol preu», adverteix Cardelús, que recorda que hi treballen 175 famílies «i en cap cas l'Ajuntament farà un conveni urbanístic que obligui a tancar una fàbrica.»

Una altra cosa és que la fàbrica tanqui per si sola, com fa pensar l'expedient de regulació. Però fins i tot en aquest cas l'Ajuntament no acceptaria la proposta actual de Renta Corporación. Entre altres coses, per l'alta edificabilitat proposada al carrer Segre. Segons Cardelús, l'Ajuntament primer ha d'estudiar quin futur vol per a aquests terrenys si finalment marxa la Coats Fabra, cosa que encara s'ha de veure. I la prioritat ara per ara del consistori és «no perjudicar els treballadors de la fàbrica i evitar qualsevol destrucció del patrimoni protegit.»

Manifestació veïnal
El districte de Sant Andreu subratlla que aquesta ha estat la seva resposta a la proposta de la immobiliària perquè, des de fa dies, alguns donen per fet que l'operació tirarà endavant. L'associació de veïns de Sant Andreu donava el cap de setmana passat per fet que l'Ajuntament acceptava la proposta. El futur de la Fabra i Coats és un dels motors de la manifestació veïnal convocada per l'associació per avui mateix, i que té com a objectiu fer sentir la veu dels veïns en els grans projectes urbanístics i socials que té en perspectiva Sant Andreu amb l'arribada del tren de gran velocitat (TGV), la cobertura de les vies i la futura urbanització dels entorns ferroviaris.

Els veïns reclamen que aquestes transformacions signifiquin més habitatge social i més equipaments per als veïns, i no només operacions urbanístiques i grans negocis immobiliaris.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar