Opinions
Nou Barris recupera dues masies per fer-hi equipaments de barri - Rosa Díaz
El Punt 29/05/07

Can Valent s'està restaurant, i l'Ajuntament ja té la propietat de Can Verdaguer.

Can Verdaguer i Can Valent són dues antigues masies situades al barri de Porta, molt a prop l'una de l'altra, que els veïns d'aquest territori han desitjat sempre que fossin recuperades per fer-hi equipaments. Que això passaria algun dia, no ho ha dubtat mai ningú, però els processos burocràtics han allargat dècades aquests projectes. Tots dos, però, han enfilat la recta final. Can Valent l'estan restaurant, i a Can Verdaguer ja no hi viu ningú i l'Ajuntament ja en té la propietat.

L'adquisició de la masia de Can Verdaguer, situada a la cruïlla dels carrers Casas i Amigó i Piferrer, per convertir-la en un equipament de barri estava prevista des de principis dels anys noranta, segons explica un dels líders veïnals del barri de Porta, Laurio Perdiguero. Ell recorda els temps en què, quan era jove, passava per davant dels horts d'aquesta casa, que encara tenia una activitat rural. Perdiguero destaca la importància d'aquest edifici per a la gent de la zona precisament perquè «a part que l'hem vist sempre aquí, perquè és del segle XVIII, molts l'hem vista en ple funcionament agrícola fins fa relativament poc».

Des dels anys noranta, està previst que aquesta masia es converteixi en equipament per al barri. Però no ha estat fàcil per al districte de Nou Barris adquirir-ne la propietat. La va expropiar fa anys als antics masovers, però fins fa poques setmanes hi continuava vivint o almenys entrava i sortia una filla dels masovers, que durant anys s'ha negat a lliurar la finca a l'Ajuntament.


 

Finalment, això va ser possible fa unes setmanes i l'associació de veïns de Porta ja pensa en quin ús es pot donar a l'espai, que té dues plantes i unes golfes. «La gent necessita un espai per trobar-se, no un centre per fer cursos reglats, sinó un lloc per fer-la petar i distreure's», comenta Perdiguero. A Porta ja existeix un casal de barri. Està situat en un equipament a la plaça Sóller. Però l'organització de tallers no té gaire èxit precisament perquè els veïns busquen una oferta «menys rígida», explica Perdiguero. El president veïnal diu també que demanarà que l'equipament sigui cogestionat amb el districte.

Pel que fa a la masia de Can Valent, situada a tocar del cementiri, a pocs metres de Can Verdaguer, Pompes Fúnebres de Barcelona, entitat que n'és la titular, l'està rehabilitant perquè no es deteriori. Aquesta institució, però, ha arribat a un acord amb el districte de Nou Barris per cedir-la per a equipaments.

Però per fer-ho cal canviar el planejament urbanístic, ja que l'actual obliga que qualsevol espai o terreny situat a menys d'una cinquantena de metres de distància d'un cementiri, com és el cas de Can Valent respecte del cementiri de Sant Andreu, ha de tenir usos funeraris. La masia, però, està catalogada i l'Ajuntament preveu modificar puntualment el pla en aquest punt per poder-la aprofitar.


Tornar