Xerrada censurada
Per l'Ateneu L'Harmonia Popular i Cultural: un somni col·lectiu - MANIFEST PER LA PROHIBICIÓ
23/03/07

Des del col·lectiu de persones i entitats impulsores del projecte de L'HARMONIA* volem donar a conèixer els següents fets:

El passat dia 23 de març havíem convocat una xerrada-col·loqui a l'auditori de Can Fabra (aforament 100 persones) sobre la necessitat d'equipaments culturals gestionats per entitats i per això vam seguir els tràmits administratius corresponents tant a Can Fabra com al Districte.

La nostra sorpresa ha estat la no autorització de l'Ajuntament de Barcelona-Districte de Sant Andreu a la celebració d'aquest acte a Can Fabra i la proposta de realitzar-lo a la Sala de Projeccions del Centre Cívic (aforament 35 persones) com a lloc alternatiu. La comunicació la vam rebre una setmana abans de la xerrada, amb els cartells i publicitat preparats i amb els ponents confirmats (Felipe Aranguren, llicenciat de Ciències Polítiques; Miqui EspumA, cofundador i director de La Fura dels Baus; Manuel Delgado, antropòleg de la Universitat de Barcelona; i un membre de la Gestora de l'Ateneu de 9 Barris). La raó al·legada és que la xerrada no s'adequa a les activitats que habitualment es programen en aquest equipament.

No entenem per què se'ns aplica aquest criteri quan amb aquest acte precisament volem donar a conèixer el projecte cultural que L'Harmonia vol desenvolupar a Sant Andreu de Palomar. Un projecte que pretén aconseguir un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona perquè Sant Andreu disposi d'un espai públic amb creacions i gestió fetes des de les pròpies entitats que en seran usuàries.

 

Encara s'entén menys aquesta prohibició quan l'auditori s'ha estat utilitzant regularment per la celebració d'actes semblants al qual L'Harmonia volia dur a terme. Entendríem un canvi d'ubicació si les característiques tècniques de l'auditori no permetessin fer l'acte programat, però no ens sembla de calaix la seva negativa si la raó és que la xerrada no s'adiu a les activitats pensades per Can Fabra.

Considerem que la situació és encara més injusta quan en el web de Can Fabra s'afirma que des del districte s'aposta per "la complicitat del tercer sector" i impulsen un model de gestió amb un clar sentit de servei públic de proximitat" el qual garanteixi un servei més proper i adaptat a les necessitats i a les expectatives de la ciutadania"; o bé l'actual campanya publicitària de l'Ajuntament de Barcelona "Redescobreix els espais públics. Són teus. Cuida'ls".

Tot això ens reafirma en la necessitat d'un equipament cultural a Sant Andreu gestionat per conveni pels propis col·lectius, com ja ho són l'Ateneu Popular de Nou Barris, la Farinera del Clot o la pròximament inaugurada Casa Orlandai a Sant Gervasi.

La nostra intenció és, doncs, seguir endavant amb aquest projecte, sumant cada cop més col·lectius i persones, i treballant per l'obertura d'equipaments públics que permetin programar i difondre amb llibertat tot tipus de propostes culturals a Sant Andreu de Palomar.

L' HARMONIA
Ateneu Popular i Cultural


*L'Harmonia és un projecte d'ateneu popular i cultural a l'antic complex de la Fabra i Coats.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar