Opinions
Sant Andreu recupera sis naus de Can Fabra per a equipaments - Albert Ollés
El Periódico 23/05/08

• El pla municipal preserva l'estructura original i forma un conjunt unitari.
• El recinte tindrà 11 edificis rehabilitats i una escola de nova construcció.


La reconversió de l'antiga fàbrica de filatures Fabra i Coats de Sant Andreu, coneguda popularment com a Can Fabra, en un macroespai d'equipaments i zones verdes ja està en marxa. La comissió plenària d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir --amb els vots a favor del bipartit de govern (PSC i ICV-EUiA) i ERC i les abstencions de CiU i el PP-- la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que, mitjançant una requalificació de sòl i edificis, concreta els nous usos de l'històric recinte.

El nou projecte municipal recupera sis nau fabrils que desapareixien en l'anterior planificació, del 1976, i eleva a 12 el nombre d'edificis que acollirà el recinte, 11 rehabilitats i una escola de nova construcció amb façana cap al carrer del Segre. Aquest edifici buscarà conjugar el passat de les altres naus amb el present i el futur.

EQUIPAMENTS I ZONES VERDES
A nivell conceptual, la modificació preserva més l'estructura original del que va ser la fàbrica i crea un "conjunt unitari que combina de forma equilibrada equipaments i zones verdes", segons va explicar l'arquitecte municipal en cap, Oriol Clos. Això es concretarà lligant les dues seccions de l'antic recinte separades pel carrer de Sant Adrià.

La superior, on ja es va rehabilitar l'ara centre cultural de Can Fabra, estava qualificada completament com a equipaments. La modificació del PGM crea dos nous espais qualificats de zona verda als dos costats del centre cultural i el seu entorn, que són l'única part que conserven l'anterior qualificació.

 

Els metres quadrats d'equipament que es guanyen per aquesta operació s'han traslladat a l'altra secció per recuperar i catalogar les sis naus que estaven condemnades. En xifres globals, es transformen 13.220 metres quadrats en zona verda i 17.336 metres quadrats en sòl d'equipament. L'operació permet, de forma paral.lela, "permeabilitzar" el recinte, en paraules de Clos, de cara a l'ús ciutadà, amb l'obertura de diferents accessos. Aquests permetran, a més, connectar-lo més bé amb el pròxim centre històric de l'antic municipi de Sant Andreu del Palomar.

El pla d'usos dels edificis especifica que aquests han d'estar destinats a activitats "docents, culturals i associatives". La nova escola compleix un d'aquests preceptes, igual que l'institut que ha de construir la Generalitat en una de les naus, que compartirà amb un centre cívic de 'barri'. Davant de l'IES s'habilitarà un pati com a nova pista poliesportiva del centre educatiu, amb un gimnàs subterrani.

PISOS PER A JOVES
A la part del recinte amb façana al carrer de Parellada s'ha previst una promoció del Patronat Municipal de l'Habitatge de pisos de lloguer per a joves i un equipament assistencial i residencial per a gent gran. Al costat oposat, el del carrer de Sant Adrià, es recupera una nau de planta horitzontal de gran longitud que serà un hotel d'entitats. Finalment, el lateral que mira cap al carrer de Sant Andreu acollirà un altre equipament de 'barri' i està en estudi situar-hi al costat una guarderia.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar