Opinions
La Fabra i Coats s'estrenarà per la Mercè - Anna Ballbona
El Punt 22/02/08

El mes de setembre s'hi faran actes de caràcter familiar de la festa major i l'esdeveniment musical Red Bull Academy.

L'antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats, a Sant Andreu, tindrà activitat cultural aquest mateix any. Al setembre serà l'escenari d'algunes activitats de les festes de la Mercè, probablement de caràcter familiar, segons va avançar el delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí. A més, del 21 de setembre al 24 d'octubre serà la seu del Red Bull Academy, un esdeveniment pensat per a la creació i l'ensenyament musical, que cada any i durant un mes sencer s'instal·la en una ciutat diferent del món. Això propiciarà que Red Bull, el patrocinador de l'esdeveniment, condicioni per al seu ús musical un espai de l'immens complex fabril, on l'Ajuntament projecta fer una factoria cultural i també un nombre significatiu d'equipaments per al 'barri'.

Primers tastets del que és utilitzar la Fabra i Coats com a escenari cultural i no com a factoria productora de filatures. Això és el que té pensat fer l'Ajuntament en els pròxims mesos, mentre es va embastant la distribució dels usos definitius, culturals i per al 'barri', que tindrà. «Començarem a fer usos efímers de l'espai, petites accions que serveixin per mantenir la qualitat de l'espai», va avançar Jordi Martí, delegat de Cultura de l'Ajuntament.

Amb aquesta filosofia s'hi faran activitats durant les pròximes festes de la Mercè i serà la seu del Red Bull Academy. De fet, diverses entitats de Sant Andreu han coincidit darrerament a advertir de la necessitat d'evitar que es degradin les instal·lacions de la Fabra i Coats i, per tant, que s'actuï amb una certa celeritat. «Mentre duri el procés de participació s'ha de vigilar que no es malmeti res del que hi ha», va reclamar Jordi Rabassa, membre del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, durant la trobada per crear la comissió de seguiment veïnal.

 

Els nous usos de la Fabra i Coats, un gran complex de més de 30.000 metres quadrats, ja estan definits: a la nau central, un centre de producció i ensenyament artístics, i a la resta, equipaments per al 'barri' (escola de primària, institut de secundària, escola bressol, locals per a entitats i casal de barri, sala d'actes polivalent). Ara comença tot el procés per distribuir i dibuixar sobre el paper com i on va cada cosa. El procés serà llarg: fa uns dies el districte de Sant Andreu va crear la comissió de seguiment en què participen entitats i veïns. Però mentrestant, la Fabra i Coats no estarà del tot inactiva, i anirà sent escenari d'activitats per «tastar» l'espai, com explicava Jordi Martí, delegat de Cultura, als veïns. «L'estat de conservació permet simultàniament debatre amb els entitats i començar a donar-hi un ús social», va argumentar.

El Red Bull Academy concentrarà músics professionals i alumnes –té 60 places limitades–, i barrejarà, a través de tallers, formació i exhibició de música. Per a la Fabra i Coats serà la fórmula per tenir a punt unes sales d'assaig de música que «després podran ser escenari de qualsevol altra activitat», segons Martí. Fins ara aquest esdeveniment musical, que té 10 anys d'història, ha passat per diferents ciutats del món, com ara São Paulo, Berlín, Seattle, Melbourne i Toronto.

La Fabra i Coats ja havia estat escenari d'activitats: el 2006 s'hi va fer una jornada de portes obertes, amb un concert de Macedònia inclòs, i més recentment (del 16 de novembre al 16 de desembre de l'any passat), va ser seu de Casa Decor, l'exposició sobre les últimes tendències en el món de la decoració.

Qui podrà produir cultura a la fàbrica?
El Punt 22/02/08

«Ens fa por que la vessant professional pugui restar possibilitats a les tasques de les entitats».

La nau central de la Fabra i Coats, de més de 12.000 metres quadrats, serà un gran contenidor de producció cultural on s'obrirà una escola de les arts, un viver per a projectes culturals, un laboratori de creació per a la música, l'audiovisual i les noves tecnologies, i un espai de creació i assaig per a les arts escèniques. Un interrogant que incomoda les entitats de Sant Andreu és saber fins a quin punt el barri es beneficiarà de l'espai cultural i qui podrà utilitzar aquests bancs de creació.

 

«Ens fa por que la vessant professional pugui restar possibilitats a les tasques de les entitats», apuntava Genís Pascual, de l'associació de veïns de Sant Andreu. Sense poder concretar gaire, el delegat de Cultura, Jordi Martí, els va tranquil·litzar a mitges. A la gran nau central hi haurà «serveis de proximitat amb el territori». Així, algunes funcions, com ara la de formació artística, tenen una vocació de servei al 'barri'. Per poder utilitzar els espais de creació, s'establirà «un sistema regulat i transparent per accedir-hi, d'acord amb la qualitat de les propostes, però no demanarem cap carnet professional», va dir.

Desconfiança veïnal davant el procés participatiu
El Punt 22/02/08

«Calen estudis previs abans no hi entrin les màquines».

A la trobada que donava el tret de sortida al procés de participació per seguir l'avanç de la remodelació de l'antiga fàbrica Fabra i Coats hi van assistir un centenar de persones. Una prova de l'arrelament i l'interès que té per a Sant Andreu guanyar un gran complex d'aquest tipus.

Ara bé, aquesta elevada assistència no treu la desconfiança que van expressar els veïns davant alguns dels moviments que havia fet fins ara l'Ajuntament. «El projecte de la nau central (on anirà la factoria cultural) es va presentar als mitjans sense que les entitats sabéssim res del que hi faríeu», va denunciar Genís Pascual, president de l'associació de veïns de Sant Andreu, un neguit compartit per altres entitats.

 

Així, el delegat de Cultura, Jordi Martí, va admetre que s'havien «deixat un pas previ» i que el projecte cultural l'haurien pogut «comunicar millor als veïns». No obstant això, va precisar que la gestió d'aquests equipaments i la distribució de les activitats que s'hi faran està per decidir, i és en el que haurà d'incidir ara el procés participatiu previst.

Una altra de les demandes dels veïns anava en el sentit de protegir el valor patrimonial del complex. L'historiador Jordi Rabassa, del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, va advertir de la necessitat de fer «un pla de preservació integral». «Calen estudis previs abans no hi entrin les màquines» a fer la remodelació, va indicar.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar