Opinions
La nau central de Fabra i Coats es dedicarà a la creativitat jove - Rosario Fontova
El Periódico 30/01/08

• Les quatre plantes estaran ocupades per una escola de música i diversos espais artístics.
• L'objectiu del projecte municipal és estimular la producció, la formació i l'experimentació.

La nau central de l'antiga fàbrica de filatures Fabra i Coats es dedicarà a estimular i patrocinar la creativitat jove en els àmbits de l'art, la música, el teatre, la dansa i les tecnologies audiovisuals.

L'edifici consta de quatre plantes, lluminoses i d'una amplitud colossal poc freqüent a Barcelona, ja que sumen un total de 12.323 metres quadrats sense comptar amb el terrat. Amb l'adjudicació d'usos per a aquest edifici, quedarà pràcticament tancada la reconversió en equipaments ciutadans del complex fabril que va funcionar entre els anys 1890 i 1955. I, segons va afirmar l'alcalde Jordi Hereu, que va recórrer ahir les instal.lacions, dotarà d'una nova centralitat el districte de Sant Andreu.

Construïda entre el 1910 i el 1920, la nau central de la Fabra i Coats es va edificar amb obra vista i pilars fins de ferro que, juntament amb les finestres de guillotina, atorguen a les plantes una gran netedat visual i unes grans possibilitats per acollir-hi assajos teatrals o musicals, escenografies o platós multimèdia, a més d'activitats individuals o de petit format.

PROPIETAT DEL CONSORCI
Aquesta nau és des de fa uns dos anys propietat del Consorci de la Zona Franca, que negocia amb l'ajuntament si s'ocupa en concepte de lloguer o de venda. L'estat de conservació no és excessivament dolent, de manera que, segons la previsió de Jordi Martí, delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, després d'un estudi en profunditat i una inversió inicial de 7 milions d'euros, el 2009 l'equipament ja es podria començar a utilitzar. Segons el projecte que s'ha presentat, el gran contenidor es caracteritzarà per la seva transversalitat: els usuaris seran alumnes o artistes emergents i els àmbits d'actuació fusionaran la formació amb la producció.

A la planta baixa s'hi instal.larà l'Escola de les Arts, amb aules per a arts visuals, música i dansa. L'escola de música acollirà uns 2.000 alumnes d'entre 4 i 12 anys, uns mil en arts visuals, 400 en teatre i 600 en dansa.

 

La primera planta es dedicarà a un viver de projectes culturals que inclourà espais de treball, assessorament per a joves emprenedors culturals que vulguin desenvolupar projectes web, de multimèdia o disseny. Hi haurà mòduls diàfans d'entre 18 i 100 metres quadrats i diverses sales d'actes equipades per a videoconferència.

A la segona planta s'hi ubicaran els estudis per a projectes musicals i audiovisuals, amb sales de concert i gravació, espais multimèdia i laboratoris. A la tercera planta s'hi concentren els espais d'assaig d'arts escèniques i arts del moviment, que inclouen apartaments per a residència d'artistes (amb cuina i dormitoris compartits) i un teatre equipat amb graderies amb aforament per a un centenar d'espectadors.

En síntesi, es tractaria d'un espai que facilita espais per a la creació, similar al pioner Hangar, a Can Ricart, però de dimensions molt més grans. Tot i que encara és aviat per especificar el nombre de candidats que utilitzaran aquests moderns serveis --que s'adjudicaran per concurs i després de la presentació d'un projecte--, Martí calcula que la demanda serà considerable.

MUSEUS DESCARTATS
Per la seva banda, la regidora de Sant Andreu, Gemma Mumbrú, va explicar que l'ordenació d'usos dels diferents edificis de la Fabra i Coats ha estat comunicada i discutida amb els veïns. Segons es va constatar durant el procés de discussió, la instal.lació d'un museu --es van plantejar els del transport i els d'Història de Catalunya-- no els va entusiasmar i van preferir equipaments destinats a l'ensenyament. Mumbrú va assenyalar que hi haurà suficients zones verdes, també responent a la sol.licitud veïnal.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar