ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP


Recuperem espais als mitjans de comunicació públics

L’accés als mitjans de comunicació de massa ha esdevingut avui un dret de ciutadania fonamental, atesa la importància de la seva presència a tots els àmbits de la vida pública i privada. Un dret negat cada cop més per la concentració de fonts informatives i de les propietats, per la visió dominant de la informació com a producte, de l’espai de comunicació com a mercaderia, per la primacia donada a l’entreteniment i a l’espectacularització dels continguts, per la unidireccionalitat dels missatges que arraconen sistematicament la ciutadania al paper d’espectadora-consumidora. La dimensió mediàtica es configura doncs, avui i aquí, com a una fortificació de la qual surt un flux ininterromput d’idees i pràctiques comunicatives que inunden el territori, configurant noves modalitats de relacions socials, polítiques i culturals.

Paral·lelament a l’evolució d’aquesta realitat, entre els sectors de societat civil que lluiten o aposten per una transformació en sentit solidari i alliberador del nostre món s’han anat elaborant respostes, propostes i iniciatives de crítica i de lluita. La Campanya "COM és possible?" n’és una més. Inspirada en el principi de la reapropiació d’espais públics per part de la ciutadania que s’organitza, aquesta iniciativa es basa en la interpretació literal de la legalitat vigent en matèria de mitjans de comunicació (dret a ser informats i informar, reconeixement de la pluralitat social, cultural i política, i foment de la participació ciutadana).

COMRàdio és una emissora, pagada amb diners de les ciutadanes contribuents, que ocupa freqüències destinades a acollir l’intercanvi comunicatiu de la societat civil (les ràdios municipals). Resulta doncs perfectament lògic que una part d’aquesta societat civil demani la gestió d’una part d’aquest espai, al qual aportaria com a valor afegit elements de pluralisme real i d’autèntic foment de la participació. És totalment raonable que es destini una franja diària a parlar de la vida dels moviments socials crítics i fer-ho d’una manera diferent, fent parlar la gent que n’és protagonista i donant a una assamblea de totes les persones interessades la decisió última del llenguatge, els continguts i les formes organitzatives a emprar.

Per a l’actual direcció de COMRàdio i per a la classe política que li dóna suport, però, no és ni tan sols imaginable alterar l’statu quo, sobretot pel que fa al dret d’accés: a COMRàdio – com a qualsevol altre mitjà –la ciutadania tindrà veu quan dos o tres professionals ho decideixin, de la manera que ells vulguin i per parlar d’allò que ells considerin important.

La Campanya "COM és possible?" es configura, per tant, com una lluita per a la democratització dels mitjans de comunicació, començant pels públics i, entre els públics, els més propers, les ràdios municipals. I aquesta democratització ha de passar forçosament per l’obertura a una autèntica participació ciutadana.


Volem que els mitjans de comunicació públics s’obrin a la societat civil.

Exigim una franja diària de programació a
COMRàdio
gestionada assembleàriament pels moviments socials.



Solidaritat STAP
inici pàgina
WEB STAP - Pàgina Inici
webstap@sant-andreu.com
Tornar