ara
àrquez obles
gestant la Tanit
PEPI DOMÍNGUEZ, COMADRONA Gemma Tramullas
El Periódico 19/07/05

"La dona ha de poder escollir com vol parir"

• Reivindica l'espai de la casa per donar a llum adequadament i sense riscos afegits

Lobón (Badajoz), 1959
Sòcia de Titània-Tascó, que compleix 20 anys assistint parts a casa

Van ser totpoderoses fins fa 50 anys, quan el naixement va ser traslladat a l'hospital i posat en mans d'un metge. A Espanya, l'escola de llevadores va arribar a estar tancada 10 anys i aquestes professionals van quedar progressivament arraconades. Però la creixent demanda d'un part més amable, íntim i respectuós per a la dona les ha tornat a posar en primera línia.

--¿Per què va decidir tenir les seves dues filles a casa?
--Treballava en un hospital i veia com s'assistien allà els parts. Els anys 80 van ser molt durs. Les dones parien adormides amb Pentotal i els nens naixien amb ventosa. Vaig decidir que jo no pariria així. Llavors vaig veure un reportatge d'un part a casa i vaig dir: '¡Així vull parir jo!'

--Mala època per voler tornar a parir a casa. ¿Qui eren?
--A Barcelona hi havia el Grup de Parts, que estava format per llevadores, assistentes socials, psicòlogues i algun metge. Era itinerant, no tenia una seu fixa, sinó que els la prestaven i allà ens reuníem parelles de tot Catalunya.

--¿La seva parella pensava igual?
--Ell no n'estava tan convençut. Ho volia fer tot més convencional, en una clínica, però vam tenir la sort que ens invitessin a un part a casa. Aquell dia ell es va emocionar molt i va dir que endavant.

--¿Què hi pinta exactament un home en el moment del part?
--Per mi és part de la sexualitat femenina i la meva parella em va ajudar a parir. Durant el part, em vaig bloquejar unes hores pensant en el dolor que sentiria. Llavors ell em va recordar el que era capaç de fer, es va emocionar i a mi em va arribar tant la seva emoció que vaig dir "au, vinga". Encara m'emociono ara.

--¿Aleshores ja era llevadora?
--Era infermera. I em vaig fer llevadora a partir de la meva maternitat per assistir parts a casa. Vaig seguir recolzant el Grup de Parts i, el 1985, es va inaugurar el centre actual de la cooperativa Titània-Tascó. Però hi va haver un moment que van faltar professionals. ¿Com havien de tancar el centre amb la importància que havia tingut per a mi? Llavors vaig demanar una excedència de l'hospital i m'hi vaig dedicar de ple. Ara som tres sòcies.

--Actualment encara hi ha qui considera que la mare que vol parir a casa està posant en risc la vida del nadó i la seva. ¿Què va haver de sentir als anys 80?

--Que estava sonada. Que demanaria l'anestèsia a crits. I quan vaig convidar els meus companys de l'hospital a veure el vídeo del part em van dir: "¡No sabíem que fossis tan primitiva!". Abans érem perseguits, com bruixes, i ara hi ha un cert respecte, un acostament per part de les institucions que abans ens denunciaven.

--Els metges es protegeixen molt bé. ¿Què passa si a vostè se li mor un bebè?
--¡¿Se'm mor un bebè?! El bebè es mor, però a mi no se me n'ha mort cap.

--Té raó. Ha sonat gairebé com si el matés vostè.
--Jo ho faré tan bé com sàpiga, sigui on sigui, i això tranquil.litza la meva consciència, encara que és veritat que hi ha molta pressió i que la portem com podem. Nosaltres no som deesses de l'Olimp, no tenim poder sobre la vida i la mort. Aquest és l'error que cometen els sanitaris, que s'apoderen de la vida i de la mort i de tot.

--La majoria de les dones tenen por de parir. Pensen en el que anirà malament.
--És que ens eduquen així. Amb tantes proves i controls, hem passat de veure l'embaràs com una cosa fisiològica a veure'l com un risc, com un procés patològic. El 95-98% dels parts fisiològics van bé. Ens podem quedar amb aquesta xifra o amb el 5% de risc. Però l'absència de risc no existeix a la vida.

--No s'hi deu avenir gaire, amb els seus col.legues metges.
--L'obstetre és especialista en patologia i actua si es necessiten fòrceps o cirurgia. L'expert en parts naturals és la llevadora. La resta és un intrusisme que no es denuncia.

--Als hospitals es fan esforços per humanitzar els parts. ¿Per què seguir parint a casa?
--És com si diguessin: "Aquestes noies ho fan bé, doncs ara ho farem com elles, però a l'hospital". A vegades sembla que sigui perquè no fem parts a casa i no és això. Està comprovat que no hi ha més risc parint a casa que en un hospital, i la dona ha de poder triar on i com vol parir, perquè allà on es trobi més còmoda i confiada serà més fluid el part.

--¿Per què s'ha robat a les mares el protagonisme?
--No interessa una mare poderosa que és capaç de crear una criatura i parir-la, perquè això li donarà molt de poder a ella i la criatura, un poder que socialment no s'accepta. La dona que se sent capaç de crear i de parir, també se sent forta i segura. És com un déu.

Tornar

per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP