ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar
Art emergent als 'barris' - Maria Palau
El Punt 24/11/04


Les exposicions d'art contemporani als centres cívics revelen les formes d'expressió artística més actuals a Barcelona.

El moviment artístic contemporani emergent té des de fa pocs anys uns espais aliats molt allunyats de les galeries o els grans temples de la cultura públics: els centres cívics. En aquests equipaments dels barris barcelonins es porten a terme polítiques molt efectives per descobrir, reconèixer i promocionar diferents maneres d'expressió artística actual. Set centres cívics programen cicles d'exposicions d'art emergent úniques a la ciutat per la seva singularitat i qualitat. Un gran nombre de col·lectius d'artistes joves per als qui els circuits comercials són totalment inaccessibles troben en els barris espais molt receptius per exhibir les seves obres. Espais com Can Basté, Can Felipa i Sant Andreu detecten en aquests moments l'art del futur.

Sovint, les lleis del mercat de l'art passen per alt el moviment artístic contemporani més emergent. Els centres cívics resolen amb bona nota aquest buit de recerca de la jove creació. Alguns d'aquests equipaments s'han convertit en autèntiques plataformes de sortida de les maneres d'expressió artística més actuals.

Sant Andreu.
El centre cívic de Sant Andreu (Gran de Sant Andreu, 111) és un dels pocs equipaments que dóna subvencions econòmiques per desenvolupar projectes d'art contemporani. Els diners es vehiculen a través del concurs d'arts visuals Premi Miquel Casablancas. Fa 23 anys que es convoca aquest concurs, «l'únic que hi ha a Barcelona que recull el millor de les noves generacions d'artistes», explica el responsable d'art del centre, Francesc Ruiz.

Es donen dos premis: un de 3.000 euros per a la millor obra i un altre, també de 3.000 euros, per al millor projecte per fer una exposició. A més, al jurat se li encarrega la missió de generar tres exposicions a partir de totes les obres que s'han presentat.

En aquest centre cívic, una altra fórmula de suport a la creació és el programa Pinotxo: se cedeixen cinc tallers per a artistes habilitats en un pis del 'barri'. Els estudis només costen 36 euros al mes.

En clau formativa tenen el projecte Art i Educació, per fer arribar l'art emergent als escolars. També organitzen unes jornades en què es debaten les novetats pedagògiques per acostar l'art a tots els públics.

Can Basté. L'Espai Fotogràfic del centre cívic Can Basté (Fabra i Puig, 274) és una de les joies de la corona de tots els equipaments municipals. Està obert des del 1998. La seva responsable, Irene Oliva, explica que exposen els millors projectes que els arriben, «però gairebé mai en produïm cap». Justament avui donen el tret de sortida a una de les seves iniciatives més singulars: el 8è Fòrum Fotogràfic Can Basté.

L'any passat no es va fer per manca de recursos i no es descarta que a partir d'ar a es munti cada dos anys. Aquest fòrum és un punt de trobada entre novells creadors i experts, i atorga beques d'ajut -dues de 900 euros- per a la realització de projectes fotogràfics, que s'exposen al públic. El fòrum se celebrarà fins dissabte que ve.

Golferichs. La fotografia documental és el tret més diferencial del centre cívic Golferichs (Gran Via, 491). Al seu Espai de Fotografia Francesc Català-Roca, els creadors que s'obren camí tenen una sala petita per fer les seves exposicions, mentre que els més professionals ocupen la sala gran. Les exposicions s'emmarquen en cicles temàtics, amb diverses activitats -conferències- al seu voltant. El centre es fa càrrec de les despeses de la difusió.

Convent de Sant Agustí. Al centre cívic Convent de Sant Agustí (carrer Comerç, 36) es dóna sortida a la jove creació a través de tres convocatòries anuals. Les ajudes se centren en la difusió, precisa una de les responsables, Sílvia Bartolomé. Aquest any, a més, es va convocar un premi adreçat a un col·lectiu per dur a terme un projecte d'art social, un treball artístic sobre el territori, preferentment el Casc Antic. S'hi van presentar 12 propostes i es va seleccionar la que va fer el col·lectiu Mapa: un treball de recerca dels fetitxes de la gent del barri. Fins al març vinent s'anirà desenvolupant el projecte, plantejat com un procés de creació obert.

Barceloneta. Només fa quatre anys que el centre cívic Barceloneta (Conreria, 1-9) s'ha especialitzat en art contemporani. Tot va començar el 2000 amb una mostra d'art juvenil que va reunir 200 artistes. El responsable d'art del centre, Joan Carlos Regidor, subratlla que, de moment, les convocatòries són «molt obertes, per a artistes de nivell i de no tan nivell; més endavant ja farem una selecció més rigorosa». S'organitza una temporada d'exposicions col·lectives i temàtiques. A més de la Mostra d'Art Juvenil, fan una crida per participar en l'EXP-36 (sis autors amb sis obres cadascun), en el cicle Dones i en l'Exodus (mail art, per a artistes de tot el planeta). Com a idea de futur, volen obrir tallers per a artistes. De moment, no tenen recursos per ajudar econòmicament els creadors. «Quan podem donem uns diners simbòlics als curadors», indica Regidor .

Ateneu Fort Pienc. La immensa sala d'exposicions del centre cívic Ateneu Fort Pienc (Ribes, 14) fa tot just un any i mig que funciona. Ha començat apostant fort per l'art contemporani: han rebut tantes propostes que ja tenen l'espai ple fins a mitjan 2006. «A partir de l'any que ve, a més de la difusió, iniciarem una política de suport a la creació més explícita, a través de concursos», remarca la seva responsable, Montse Cesarini.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP