Maria
Els comerços d'articles de cànnabis es regiran per un codi deontològic - Laura Nicolàs
AVUI 28/02/05

· Reclamen a les autoritats una llicència fiscal específica per a la seva activitat.
· Les 'grow shops' catalanes estudien mesures per autoregular-se mentre esperen la legalització.
· El sector considera que les 'grow shops' són "l'única alternativa per als consumidors lúdics i medicinals".

El sector grow, dedicat a la venda de material de conreu i altres articles relacionats amb el cànnabis, elaborarà un codi deontològic "que marqui la manera de treballar" de la cinquantena d'establiments que a Catalunya -sota el nom de grow shops- ofereixen tot tipus de productes per conrear la planta així com els articles relacionats amb el cànem, des de pipes fins a samarretes amb la fulla de marihuana. David Saulina, portaveu del gremi català de grow shops, explica que "estem estudiant la manera d'autoregular el sector", que a Catalunya aplega 50 establiments, majoritàriament ubicats a les comarques de Barcelona, on n'hi ha 31.

El futur codi deontològic podria limitar, entre d'altres, la venda de determinats productes segons l'edat o les quantitats requerides. A més d'aquesta mesura, els agremiats consideren necessari la creació d'una llicència fiscal específica per a aquesta activitat. Totes aquestes propostes les volen recollir en un pla per presentar davant les administracions competents. Les grow shops catalanes també tenen previst iniciar, en els propers mesos, els contactes polítics necessaris per "trobar el camí de la normalització i l'autoregulació" del sector que veuen més factible després del canvi d'inquilí a la Moncloa.

Una futura legalització que, en opinió del gremi, ajudaria a conèixer millor el sector. Segons Saulina, "hi ha un desconeixement absolut de què fem i del que venem".

 

Com a exemple d'això, comenta que "a l'hora de demanar permisos d'obertura o en les primeres relacions amb els veïns, les primeres reaccions solen ser de desconfiança". Més tard, però, "l'absència d'incidents i de requeriments policials" fa que la gent s'adoni que "és un negoci normal, portat per gent normal i amb clients completament normals".

Tot i que durant el boom d'obertura de grow shops, molts d'aquests establiments també funcionaven com a smarts i comercialitzaven substàncies amb propietats euforitzants, energetitzants o afrodisíaques; "ara per ara la majoria del sector es dedica exclusivament al negoci del grow". És a dir, són bàsicament botigues de jardineria "especialitzades en el conreu del cànnabis", segons la pròpia definició de Saulina. A més de sistemes de conreu, llavors, testos, terra i adobs, també s'hi poden trobar samarretes, pipes, paper de fumar, etc.

Davant l'absència d'un marc legal, el sector grow considera que els seus establiments són "l'única alternativa que tenen els consumidors lúdics i medicinals" per poder conrear per a consum propi en lloc d'haver de recórrer al mercat il·legal, "amb els riscos que això comporta". Actualment, la legislació vigent a l'Estat espanyol autoritza el conreu de la planta del cànem sempre que el percentatge de principi actiu (el THC) no sigui superior al 0,6%.

Pel que fa als efectes perjudicials del cànnabis, Saulina assegura que des de les grow shops "es dóna tota la informació respecte al conreu i als efectes del cànnabis". I subratlla que sempre es facilita "tota" la informació, "perquè és important dir-ho així de clar, tant els avantatges com els possibles efectes perjudicials o contraindicacions".

informació recollida a l'AVUI
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar