Sant Andreu de Palomar... el meu Poble
Sant Andreu de Palomar Festa Major
Festa Major 2015
Pregó
de'n Jaume Copons
per Festa Major l'escut a la finestra i al balcó
     
 
SOM UN POBLE O QUÈ ?
 
     
  Bon dia, veïns i veïnes de Sant Andreu. Abans de res us vull dir que no patiu. Em van dir que havia de parlar, si fa no fa, 20 minuts i tot i que vaig dir que sí, no ho faré ni de conya. Estigueu tranquils! Aquest any, peti que peti, el Cercavila començarà a l'hora. I si no ho fa, no serà per culpa del pregó.

Evidentment, estic molt agraït a la comissió de festes per haver pensat en mi, tot i que, posats a triar, conec un munt d'Andreuencs que farien millor paper i, si calia triar un escriptor, entre d'altres, tenim la Sonia Moll Gamboa, en Jaume Benavente, en Feliu Formosa, en Jordi Begueria o en Ceferino Galán. La veritat és que em sento molt afalagat però trobo que la tria és inquietant. I no sóc l'únic que ho troba: la meva mare en saber que faria el pregó, el primer que va dir va ser 'ai, que ens faran fora de Sant Andreu'. No li vaig poder prometre res, perquè hi ha una frase que va dir el meu pare que em ressona dins del cap. No recordo quan ni perquè un dia li vaig sentir dir que 'si amb cinquanta anys no pots dir el que penses, més val plegar'. Pel ressò d'aquesta frase i potser perquè m'acosto als cinquanta, d'un temps ençà cada vegada dic més el que penso. Això m'ha restringit força el cercle d'amistats, però, en canvi, com deia en Lennon, m'ha dóna els amics adequats.

Bé, i una vegada he passat pel bon dia, pels agraïments i per la captació de la vostra compassió, per entrar en matèria he de confessar que aquest balcó i l'edifici sencer, juntament amb el Centre Cívic és el lloc de Sant Andreu que menys m'agrada. Sempre l'he relacionat amb la burocràcia, l'arbitrarietat, la dependència i amb totes les misèries i defectes del poder. En aquest balcó, en aquest edifici, hi hem tingut de tot. Hi hem tingut gent que hi tocava i que sabia què és Sant Andreu, però hem hagut d'aguantar molta ximpleria i, com diuen ara els nanos, molt 'postureig'. Hem vist gent que venia de l'Upper-diagonal i que ens observaven com si fóssim una tribu exòtica. També hem vist regidors que anaven acumulant tants càrrecs polítics i tècnics que l'únic que podien fer per Sant Andreu era venir a esmorzar a Can Roca, al Versalles o a can Rabasseda ¿I qui no recorda aquell home que va passar de regidor invisible a alcalde de Barcelona i després es va tornar a fer invisible? Sí, hi hem tingut tota mena de gent, a qui dalt. Però tant és, perquè tots sabem que molt sovint Sant Andreu no s'ha fet des d'aquest balcó sinó que l'hem hagut de fer contra aquest balcó.

Fa poc ha entrat gent nova a l'Ajuntament. Alguns d'ells són amics meus i els conec de tota la vida, a d'altres els acabo de conèixer i d'altres no els conec de res. A tots, indistintament, els desitjo que, que facin una bona feina i que, el poble els honori. Jo seré el primer a fer-ho. Però si n'hi ha que han vingut a passar l'estona, a deixar les coses com estan o el que busquen un trampolí per a la seva carrera política, espero que quan saltin del trampolí trobin la piscina buida o, com a molt amb un pam d'aigua, just per no matar-se però, per deixar-s'hi totes les dents.

I ara intentaré dir alguna cosa positiva o, com a mínim, que no s'hagi dit repetidament en els anys anteriors. Però ja aviso que no me'n sortiré gaire.

Dies enrere, quan pensava què diria avui, em va passar pel cap que podia parlar del passat de Sant Andreu. Digueu-me original. La idea era començar pels inicis històrics del poble, perquè més de mil anys d'història sempre arreglen molt, i, tot seguit, passar a parlar de les persones i els llocs estimats que avui ja no hi són. Vaig pensar que, fins i tot, podria parlar-vos dels andreuncs que jo he estimat: de la iaia Roser, de l'avi Joan i en Joan Copons, el meu pare, i de tants amics i amigues estimades que ens han deixat. M'agradaria molt parlar-ne, però no ho faré perquè cadascú de nosaltres té les seves persones estimades. I seria absurd i injust destacar-ne unes i oblidar-ne unes altres. Amb tot, no puc evitar pensar que tots els que ens han precedit, són part important del que som ara. Ja ho diu William Faulkner, per a qui els andreuencs sentim devoció, 'el passat no existeix. No és ni passat. El passat és ara i aquí'.

Però... parlant dels que ja no hi són, ¿Heu pensat mai que els nostres morts són els únics morts del món que, en sentit literal, són a l'altre barri? ¡Sí, senyors i senyores, resulta que els morts del cementi de Sant Andreu, són a Nou Barris! Barcelona els hi va enviar quan va fer la darrera divisió en barris i districtes . Ja veieu la cura extrema amb que la Ciutat ens ha pensat i ens contempla.

L'altre possibilitat que em va passar pel cap quan pensava en el pregó, torneu-me a dir original, va ser parlar del present. I vaig pensar que potser no era gaire bona idea perquè no estava disposat a callar que tenim un Sant Andreu força desmanegat social i urbanísticament, amb problemes d'integració i de pobresa, amb dificultats claríssimes quan els veïns es volen autogestionar o volen gestionar els espais que els pertanyen. Tenim un Sant Andreu sempre pendent del que digui Barcelona, aquesta ciutat que envia alegrament els nostres morts a l'altre barri i que darrerament, amb perdó, però tots ho heu pogut comprovar, fa pudor de merda. Un sol exemple: Recordeu, quan van arribar els ajuntaments democràtics. Llavors, que era el moment d'apostar per la gent, pels col·lectius i les entitats, l'Ajuntament de Barcelona espantat per la organització de veïns i col·lectius, es van inventar els Centres Cívics i a nosaltres ens en van col·locar un al carrer gran, que, tal com diria el nostre gran Faulkner, és un autèntic NO MAN'S LAND, un lloc de ningú. I encara sort dels "teatrerus" de Sant Andreu. Però penseu en les exposicions, per exemple! Després de tres-cents exposicions, les que tenen a veure amb Sant Andreu i les que tenen cap i peus les podem contar amb els dits de les mans. Ara fa deu anys o potser quinze anys vaig parlar amb la persona que dirigia en aquell moment el Centre Cívic i us asseguro que si li donaves una canuto no et feia una O. Ja n'hi ha Prou! La gent que heu entrat a l'Ajuntament, heu de posar aquell equipament al servei dels andreuencs, al servei de la cultura i al servei del poble!

Sí, tenim tot això i tenim aquest balcó... però també tenim un munt de gent que vetlla per conservar i mantenir el que tenim de poble i de comunitat; tenim gent que fa xarxa social, gent que construeix, gent que s'implica, gent que es solidaritza, gent que es troba i lluita, gent que dóna la cara en el àmbits més diversos. Alguns d'aquests veïns van per lliure i d'altres formen part d'alguna de les moltes entitats i col·lectius que tenim. I no us faré un llistat d'entitats, perquè ja les coneixeu, però no vull deixar passar l'oportunitat de felicitar la gent de 'La Casa Asil', pels seu 150è aniversari. I no només els felicito pels 150 anys d'història i de feina feta, cosa que els converteix en una de les nostres entitats més antigues sinó la més antiga, també els felicito perquè han engegat una nova etapa de renovació i obertura al poble. I, posats a felicitar, també cal felicitar 'La Satànica de Sant Andreu' que acaba d'obtenir el premi "Best" a la millor iniciativa original i innovadora pels seus 'Tres tombs infernals'. Gràcies, 'Satànica de Sant Andreu', perquè un poble sense festa, tampoc no és poble.

Després de pensar en el passat i el present, ja disposat a passar a la història de Sant Andreu com el pregoner menys original de tots els temps, vaig pensar en parlar del futur. És probable, que, a poc que ens despistem, Sant Andreu desaparegui engolit per la gran ciutat i la uniformitat, i quedi definitivament colgat entre centres comercials i les idees absurdes que sorgeixin d'aquesta casa i aquest balcó. Passarà això... O bé els andreuencs mantindrem Sant Andreu i el sabrem fer créixer. És a les nostres mans! Ho sento molt pels fans de Miquel Martí i Pol, perquè em consta que a Sant Andreu també hi ha molta devoció per Miquel Martí i Pol, però quan el poeta diu que 'tot està per fer i tot és possible', no és gens exacte: ja hi ha un munt de coses fetes i moltes d'elles molt mal fetes. Als Andreuencs ens pertoca conservar i mantenir les que estan bé, proposar-ne i fer-ne de noves i desfer tot allò que no ens ha portat mai enlloc ni ens hi portarà, com el Centre Cívic.

Però qui som els Andreuncs? Som allò que les tietes en diuen 'els de sant Andreu de tota la vida'. I som els que hem anat arribant al llarg dels anys i dels segles des de les comarques, i també des d'arreu d'Espanya. I som els que tot just acabem d'arribar de països llunyans i de mar enllà. Sant Andreu és així i és això. No tenim carnets ni papers. Un és de Sant Andreu perquè sí, perquè vol, perquè se sent de Sant Andreu independentment que faci tres generacions que viu al poble o faci tres dies que acaba d'arribar. I mentre pervisqui aquest sentiment, Sant Andreu serà un poble.

En aquest sentit, per anar acabant, us vull explicar una anècdota molt breu, però que té entitat de categoria.

Fa un any, encara no, es va celebrar un acte antifeixista en aquesta plaça i un noia, que venia de Barcelona, micròfon en mà, en referir-se a Sant Andreu, de bona fe, sempre deia "el barri": "el barri de Sant Andreu això", "el barri de Sant Andreu allò". De cop, un veí, es va plantar davant de la noia del micròfon i cada vegada que ella deia "el barri de Sant Andreu" ell cridava 'Poble!', 'Som un poble!'. Era una mica estranya aquella insistència, però, de cop em vaig adonar de qui era aquell veí cridaner i ho vaig veure clar. Anys enrere, juntament amb altres andreuencs, el veí cridaner va ser un dels iniciadors d'una campanya que ens va portar a recuperar la Rambla vint-i-cinc anys després que l'enderroquessin. Recordo, perfectament, que quan va començar aquella campanya per recuperar la Rambla, moltes persones (el meu pare i jo mateix) pensàvem que la Rambla mai no tornaria a Sant Andreu: que si els cotxes, que si la modernitat, que si el futur, que si l'Ajuntament de Barcelona, que si la gent d'aquest balcó... Però la Rambla va tornar! I va tornar perquè aquells veïns van posar el poble en marxa. I des d'aquí vull donar-los les gràcies, i de manera molt especial, les vull donar a aquell veí per la seva insistència i pel seu orgull quan cridava 'Som un poble'. Gràcies Xavier Gómez, àlies Xagori, àlies Noi Follet, àlies 'un bon tros d'andreuenc'.

Barcelona té molts barris i uns quants pobles, nosaltres en som un. Si els veïns de Sant Andreu tenim només una petita part de la insistència del Xavier Gómez, si tenim d'aquest orgull i d'aquesta voluntat; hi hagi qui hagi en aquest balcó, digui el que digui Barcelona, passi el que passi, tindrem Sant Andreu de Palomar per molts anys! Tindrem poble.

Veïns i veïnes, amb la Festa Major, tots sortirem al carrer: els de casa bona i els més peces de cada casa, els pelats i els peluts, els de missa i els de bar, els grans i els petits, els antisistema i els sistemàtics, els heterosexuals i els homosexuals, els motivats i els desmotivats, els guapos com nosaltres i els altres... És el moment de viure més i millor el nostre poble.

I parlant de viure i de visques, ara sí. Ara arriba la millor part del pregó, la part que hem de fer junts-toguether:


 
Visca la Festa Major!

Visca el poble de Sant Andreu!
 
 


Festa Major 2015
gent andreuenca... BONA FESTA MAJOR