El
CENTRE CULTURAL ELS CATALANISTES
és una de les primeres societats de caràcter cultural que va néixer a Sant Andreu de Palomar l'any 1866, com així consta en els seus Estatuts

CENTRE CULTURAL
ELS
CATALANISTES
carrer Ramon Batlle, 2 933 465 703 correu-e Sant Andreu de Palomar (08030 BCN)

. .. dissabte 19 i diumenge 20 de març 2016, a les 6 de la tarda (18.00) : "Concert Sinatra" amb Xavier Piqué & Santi Escura Trio. .... Dissabtes ...ball . ..Classes de County..

 

El "Centre" va començar per ésser un grup de lectors que es feia dir "La Ilustración", una associació de caràcter cultural que editava butlletins i premsa dels esdeveniments del poble.
Tingué diverses adreces i diferents noms; atravessà èpoques molt dures, com la seva clausura durant la dictadura de Primo de Rivera, per tenir idees autonòmiques, impartir classes de català i altres activitats de caire nacionalista; es considerava un reducte catalanista. En aquells moments duia per nom: CENTRE POPULAR CATALANISTA.

  Mal mirat per la classe obrera i de reüll pels nacionals, durant la post-guerra va cambiar de nom, degut a la possibilitat d'ésser clausurat altre cop. El Centre Popular Catalanista va passar a dir-se: "Circulo Cultural Español" i de ser propietaris a llogaters, per raons desconegudes.

El "Centre" va sentir el pas del temps, malgrat els esforços de les diferents juntes directives que no aconseguiren obtenir recursos per una restauració adequada i amb la dificultat afegida de que no érem els propietaris de l'immoble. Les quotes per fer front a les despeses eran cada cop més altes i alguns grups van començar a marxar, fet que agreujà la situació.

Els propietaris decidiren per fi la venda de tot l´immoble: bloc de pisos, restes del cinema Recreo, botigues i el "Centre". L'únic obstacle era el "Centre", en el qual la seva junta directiva defensà la postura de conservar un lloc emblemàtic per Sant Andreu, un teatre i unes instal·lacions molt malmeses i amenaçades de ruïna, però que encara servien per acollir les diferents entitats. Es va demanar ajut a l'Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya, però al ser una entitat privada no podien fer-ne res. A la fi es va arribar a un acord amb els nous propietaris, a canvi de ser enderrocat per construir pisos "El Centre" passa de ser llogater a propietari d'un espai de 500 metres quadrats, al mateix lloc on estaba ubicat.

Actualment disposa d'un Auditori insonoritzat per a 137 persones, un bar-restaurant (RESTAURANT "ELS CATAS") amb capacitat per 60 persones i per esbarjo dels seus associats i unes instal·lacions on les seves seccions de:Teatre Líric (JOSEP ARBONÉS I SERRA), Esbart (DOLÇA CATALUNYA) i Esport (GRUSUB), poden desenvolupar les seves activitats, exceptuant la secció lírica que fa els assajos al mateix estatge i les representacions de sarsueles al Casal Catòlic.
La nostre fita es ésser una entitat cultural catalana, sense ànim de lucre ni cap tendència política ni religiosa.


La nostre il·lusió és fomentar, com hem fet sempre: l'art líric, el teatre, la dansa, l'esport i la cultura a Sant Andreu de Palomar.

Les portes de l'entitat estan obertes a totes les persones que es sentin identificades en aquests valors.

 

Els Catalanistes al FaceBookWEB STAP pàgina inici Ritme Andreuenc
tornar a Les Entitats
les comunicacions a STAP