ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP Catalunya - Països Catalans
LA PALLA I LA BIGA A CANAL 9 Francesc De Dalmases
President de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català

El tancament d'Euskaldun Egunkaria ha provocat moltes reaccions de condemna a Catalunya que han derivat en una campanya de recolzament. En relació amb aquest moviment, vaig rebre un missatge de l'Oriol Cortacans --periodista del setmanari El Temps--, en què valorava aquestes iniciatives positivament, però hi afegia: "¡Tant de bo es fes el mateix davant els problemes dels mitjans de comunicació del País Valencià!" I posava com a exemple de la situació el procés de privatització de Canal 9.

L'Oriol té raó, perquè si la clausura d'un diari és un fet greu, ho és també que la societat basca s'ha mostrat prou sencera per abordar aquesta qüestió amb lucidesa. Hem vist, fins i tot, com sectors de totes les formacions polítiques basques, exceptuant el Partit Popular, han posat en dubte la clausura d'Egunkaria.

Seria interessant que la força amb què hem reaccionat davant aquest cas s'hagués produït en altres situacions igualment greus. No ha estat pas així, com deia l'Oriol, i en el procés de privatització de Canal 9, les reaccions més enllà del País Valencià han estat ben escasses.

Un Canal 9 que preveia, com a objectiu fundacional, la normalització lingüística, a més a més dels objectius inherents a una televisió pública. Avui, però, aquests objectius no s'han complert i el Govern valencià del Partit Popular diu ara que convé privatitzar un Canal 9 que acumula un dèficit anguniós; un Canal 9 amb denúncies continuades per la manipulació dels informatius; un Canal 9 on l'ús del català és residual; un Canal 9 on el producte estrella és el programa Tómbola...

La defunció de Canal 9 també serà una victòria per a tots aquells que volen un únic pensament, una sola llengua i, quan dormen, un sol partit. Com en el cas d'Egunkaria, el procés de privatització afectarà els professionals que hi treballen, afectarà una llengua i afectarà les persones que estimen la llibertat.

L'Oriol té raó. Serà difícil que a casa nostra hi vegem gaires manifestos relacionats amb el cas del Canal 9, però si generem més sensibilitat pel que fa a la llibertat de premsa serà bastant més difícil que altres qüestions passin desapercebudes.

font: El Periódico 17/03/2003